Dialogul direct a Domnului Prim-ministru al RM cu femeile antreprenoare “La o ceasca de ceai cu Domnul Pavel Filip, Prim Ministrul Republicii Moldova”
(comunicat de presa post-eveniment)
Prim-ministrul Pavel FILIP, a participat la dialogul direct cu antreprenoarele din țară în cadrul evenimentului „La o ceaşcă de ceai cu Domnul Pavel FILIP, Prim-ministru al Republicii Moldova”, organizat de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii în cadrulPlatformei Naţionale a Femeilor din Moldova (PNFM).

Întrunirea a a avut loc în data de 23 aprilie curent, în incinta hotelului Radisson Blu, sala de conferinţe „Nistru”.

Evenimentul a întrunit 160 participante din 21 raioane ale ţării precum şi din regiunile Găgăuzia şi Transnistria, reprezentante ai mediului de afaceri, asociaţiilor de femei, reprezentaţi ai administraţiei publice centrale şi locale, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale.

În cadrul acestei întîlniri, Premierul a transmis un mesaj de încurajare participantelor, menţionând că micile întreprinderi reprezintă o forţă pentru creşterea economică, iar implicarea femeilor în afaceri va genera nu doar locuri de muncă, dar şi dezvoltarea ţării la nivel regional.

”Văd aici femei determinate, femei care au avut curajul să iniţieze o afacere şi priceperea să o dezvolte. Sunteţi exemple de succes, de care avem nevoie pentru a promova iniţiativa şi abilităţile de afaceri printre femei. Sunt convins că un exemplu de succes poate fi mai eficient decât sute de documente şi strategii pe care le putem elabora în sprijinul femeilor”, a spus Dl. Pavel FILIP.

foto-_j0a1791Totodată, Premierul a vorbit despre acţiunile Guvernului pentru îmbunătăţirea condiţiilor de afaceri, referindu-se la instituirea moratoriului pe controalele de stat, reducerea actelor permisive, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, facilitarea accesului la finanţare, anunţând despre elaborarea unui nou proiect de program dedicat antreprenoriatului feminin.

În acest context, Doamna Iulia IABANJI, Director General ODIMM a prezentat noul Program de Stat destinat pentru femeile antreprenoare – „Femeiele în Afaceri”.

Acest program urmează a fi lansat în anul curent şi este destinat femeilor din zonele rurale şi femeilor ce deţin afaceri. Programul oferă o abordare integrată în 3 etape care prevede:

  1. Suport în iniţierea afacerii: organizarea cursurilor de instruire în iniţierea afacerii, oferirea de suport și consultanță în scopul majorării numărului femeilor care vor crea o întreprindere sustenabilă;
  2. Suport în afacerile nou create: oferirea granturilor pentru investiții și consultanță în planificarea strategică a afacerii;

III. Suport pentru afacerile în creştere: oferirea granturilor investiţionale și suport consultativ, necesar pentru dezvoltarea strategică a afacerii și creșterea acesteia, bazată pe sporirea numărului locurilor de muncă, aplicarea inovațiilor şi iniţierea/extinderea exporturilor .

foto-_j0a1545În cadrul panelului de discuţii, desfăşurat într-un mediu amiabil predispus la un dialog deschis şi orientat spre identificarea în comun a soluţiilor pentru  implicarea mai activă a femeilor în societate,  antreprenoarele au abordat subiecte  din diferite domenii precum: accesul la finaţare, politica fiscală, obţinerea licenţelor şi autorizaţiilor, subvenţionarea agenţilor economici în agricultură, etc.

De asemenea, a fost solicitată mediatizarea intensă a posibilităţilor oferite de Acordul de  Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru populaţia din Transnistria.

Nu au fost uitate cu vederea şi aspectele sociale cum ar fi: crearea de condiţii şi programe pentru întoarcerea şi menţinerea tinerilor în ţară, infrastructura drumurilor ş.a.

Din partea reprezenţilor s. Grimăncăuţi a fost înaintată propunerea de a lansa „Cupa Prim-ministrului la box” cu susţinerea şi acordul Premierului.


La finele evenimentului  Doamna Iulia IABANJI, Director General ODIMM a înmînat  diploma de gratitudine pentru aport în dezvoltarea antreprenoariatului feminin în Republica Moldova şi abilitarea femeilor.

Doamnele au mulţumit Domnului FILIP pentru  timpul acordat dialogului direct  şi au venit cu propunerea de a crea un format permanent de un astfel de dialog.