Femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, s-au întrunit astăzi, 25 noiembrie, în cadrul celei de a III-a ediții a Forumului Național al Femeilor din Moldova pentru a identifica noi oportunități de dezvoltare a antreprenoriatului feminin, a face schimb de experiență, a face networking și pentru a se inspira reciproc prin cunoașterea unor noi povești de succes. Evenimentul este organizat de Platforma Națională a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). 

 

Întrunirea cu genericul ”Antreprenoriatul feminin – potențial de dezvoltare regională” a reunit peste 300 de femei de succes din toate domeniile de activitate.

Iulia Costin, Președintele Platformei Naționale a Femeilor din Moldova (PNFM) a salutat prezența femeilor de pe întreg teritoriul țării, menționând că evenimentul este dedicat antreprenoriatului feminim ca potențial de dezvoltare regională. “Femeile din Republica Moldova conduc 27% din afacerile de pe teritoriul țării, iar majoritatea – 85% sunt în mediul urban, dintre care 60% în capitală. Discrepanța dintre activitatea femeilor la sat și oraș rămâne mare, de aceea este important să fie susținute mai ales femeile din mediul rural. Acțiunile promovate în cadrul acestui Forum sunt destinate susținerii inițiativelor economice ale femeilor în afaceri. Ne-am dorit un eveniment complex, o zi prin care să inspirăm femeile la acțiuni pe tot parcursul anului 2018”, a reiterat Iulia Costin. 

Lilia Palii, secretar General al Guvernului Republicii Moldova a apreciat activitatea PNFM, menționând că aceasta contribuie la educarea unei genereații de femei antreprenoare sigure pe forțele și capacitățile sale, iar Guvernul Republici Moldova sprijină implicarea activă a femeilor în societate printr-o serie de programe guvernamentale. “O femeie sigură este pilonul unei familii sănătoase, a societății și a unei țări, iar PNFM este o platformă ideală de promovare a dialogului public privat”, a mai adăugat Lilia Palii.

E.S. Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în R.Moldova și-a exprimat susținerea față de această inițiativă, subliniind că în Italia, femeile au reușit să se implice tot mai mult în activitatea economică, grație asocierii și fortificării forțelor prin intermediul diverselor asociații. “În același timp încurajăm dezvoltarea antreprenoriatului feminin, întrucât în Italia există o comunitate destul de mare de moldoveni, iar pentru ei, aceasta este o cale de a se întoarce acasă”, a menționat E.S. Valeria Biagiotti.

E.S. Christine Freilinger, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova a reiterat importanța întreprinderilor Mici și Mijlocii în dezvoltarea economiei europene, menționând că acestea crează cele mai multe locuri de muncă.

Asya Varbanova, reprezentant interimar de țară UN Women Moldova a afirmat că femeile din Republica Moldova sunt curajoase, au inițiativă și capacități de leader, totuși pentru a atinge  egalitatea de gen trebuie realizate acțiuni concrete. Totodată, a venit cu un îndemn: “Astăzi este o zi specială, ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. În acest  context vă invit să fim solidare și să combatem violența față de femei”.

Raluca Costache, team leader de proiect, reprezentanta Delegației UE în Republica Moldova, a prezentat proiectul “Vizibilitate şi comunicare pentru acţiunile referitoare la implementarea AA/DCFTA în cadrul programelor de asistenţă finanţate de UE”, menționând că în 2018 vor fi realizate acțiuni exacte pentru a ajuta antreprenoarele să identifice pas cu pas oportunitățile oferite de Acordul de Asociere.

Nina Rotaru, fondatoarea companiei “Vioniservice” SRL a participat la primul panel a Forumului cu un discurs inspirațional, împartășind din experința de 20 de de ani de activitate pe piața Republicii Moldova. “Îndemn femeile care au o idee de afacere să o dezvolte, să nu le fie frică. E bine să avem și un umăr de bărbat alături, dar, noi femeile, dacă putem crește și educa copii, cu  siguranță putem dezvolta și o afacere!”.

“Motivul pentru care femeile inițiază o afacere nu este asigurarea unui venit minim de existență, ci dorința de a desfășura o activitate antreprenorială, de a manifesta noi calități și ulterior intenția de a majora venitul personal și familial. Aceasta înseamnă, că activitatea antreprenorială devine tot mai atractivă pentru femei și că o parte din femeile autohtone sunt destul de active, întreprinzătoare, au spirit de inițiativă pentru a iniția o afacere proprie în scopul auto-realizării și creșterii nivelului de trai”, o arată rezultatele studiului “Analiza situației curente a femeilor  antreprenoare din Republica Moldova,  inclusiv din regiunile Transnistria și UTA Găgăuzia și  identificarea potențialului lor de dezvoltare”, prezentat de Elena Culai, Doctor în Economie, conferențiar și cercetător INCE.

Totodată, studiul arată că femeile de afaceri se confruntă cu diverse probleme precum: insuficiența resurselor financiare și a resurselor umane, mediul de afaceri instabil, povara fiscală, etc., iar soluționarea acestora este posibilă prin asociere, cooperare și suport din partea organizațiilor de susținere. În continuare, Eugenia Sîli, managera Programului-pilot Femei în Afaceri (PFA) a informat femeile despre oportunitățile de finanțare și dezvoltare a afacerilor oferite prin acest program: “Avem ca obiectiv stimularea inițierii și dezvoltării afacerilor, în special în mediul rural. În prezent a demarat Concursul de granturi, în acest context, îndemnăm toate femeile cu spirit antreprenorial să aplice pentru finanțare nerambursabilă și să-și transforme visul în realitate”, a subliniat Eugenia Sîli.

 

O altă oportunitate de susținere a femeilor antreprenoare este oferită prin Proiectul Business Academy for Woman, prezentat de Ana Sochircă, manager de proiect. “Dorim ca prin acest proiect să ajutăm femeile antreprenoare  să-și crească capacitatea managerială de analiză și diagnostică a companiei, să își dezvolte abilitățile în domeniul marketing-ului, managementului întreprinderii și a operațiunilor de export-import în contextul DCFTA”, a afirmat Ana Sochircă.

În partea a doua a Forumului, participantele au asistat la un master class privind echilibrul dintre cariera de succes și viața de familie a unei femei, prezentată de Sorana Baciu, reprezentant al Rețelei Internaționale  a Femeilor Profesioniste (România).

 

Totodată, în cadrul Forumului, au fost premiate câștigătoarele Concursului Național “Gala Antreprenoriatului Feminin 2017”. Pe durata forumului, a fost organizată o Expoziție cu produse autohtone create de femeile antreprenoare din toate regiunile Republicii Moldova, dedicată Sărbătorilor de iarnă.

Organizarea acestui forum se alătură eforturilor Organizaţiilor Internaţionale pentru atingerea Obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă, incluse în Agenda 2030, care prevede o planetă unde există paritate de gen, o lume în care femeile şi bărbaţii vor beneficia de drepturi şi oportunităţi egale și este organizat de Platforma Națională a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).