Olga Zaițev, Antreprenoare
Administrator SRL APICANDLE, s. Hârbovățul Nou, r. Anenii Noi
„Din dragoste pentru cel mic, sau din dragoste pentru albine – nu mai știu exact de unde a luat naștere. Miere mâncam mereu „cu găleata”” – așa începe relatarea Olgăi Zaițev despre frumoasa ei afacere. De fapt, primii pași i-a făcut încă în 2018, când era în concediu de maternitate și a fost nevoită să aibă grijă de câțiva stupi de albine ai familiei.
Olga Zaițev a absolvit Colegiul Național de Medicină și Farmacie din Chișinău și activează ca farmacistă în Anenii Noi, însă perioada în care se afla în concediul de îngrijire a copilului i-a adus și o meserie nouă – cea de apicultoare. A deschis un atelier de creație în satul Hârbovățul Nou, Anenii Noi, unde confecționează lumânări din ceară naturală, în special produse tematice, solicitate la sărbători. Pasiunea, atenția și creativitatea care o caracterizează îi permit să lanseze pe piață produse unice, pe care le sculptează sau pictează. Toate aceste creații poartă astăzi numele „ApiCandle”.
Ceara utilizată este certificată și deține Certificatul de inofensivitate. „ApiCandle” deține peste 80 de modele de lumânări.
Un rol important în dezvoltarea afacerii „ApiCandle” au avut-o și mentorii de la Școala de Apicultură care, suplimentar faptului că au încurajat-o să utilizeze ceara pentru producerea lumânărilor, i-au oferit îndrumare și în identificarea surselor financiare necesare. Au ghidat-o către programul Femei în Afaceri de la ODIMM, cu ajutorul căruia a obținut susținerea financiară din partea Uniunii Europene prin intermediul proiectului DevRAM (Dezvoltarea Zonelor Rurale în Republica Moldova). Cu ajutorul acestui proiect a achiziționat topitorul, mobilierul din atelier, computerul la care planifică formele, pentru a fi originale de restul formelor existente pe piață.
Următorul pas în dezvoltarea afacerii este organizarea atelierelor de creație pentru copii în confecționarea lumânărilor.
Olga Zaițev a inspirat femeile din regiunea Centru a Republicii Moldova, atunci când și-a relatat istoria de succes în cadrul Atelierului de lucru cu tematica „Identificarea propunerilor de politici privind abilitarea și participarea economică a femeilor în Republica Moldova”, desfășurat la Strășeni la 18 ianuarie curent, de către Platforma Națională a Femeilor din Moldova, cu suportul GIZ Moldova.
———————————————————————
Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).