Peste 80 de femei din 5 localități diferite ale țării au participat la sesiunea de instruire și orientare profesională și Peer to Peer pentru abilitarea economică a femeilor. 

Programul de instruire a fost creat pentru a ajuta femeile care doresc să devină independente financiar, să conștientizeze potențialul personal și profesional, să prindă încredere în propriile forțe și să înțeleagă ce pași trebuie să parcurgă pentru a avea acces la piața muncii. Activitățile au inclus exerciții de autocunoaștere și dezvoltare personală, determinarea propriilor obiective și planuri de acțiuni, crearea CV-ului și simularea unor interviuri de angajare. 

Participantele au apreciat înalt calitatea informațiilor primite în cadrul sesiunilor de Orientare Profesională și au subliniat importanța acestor evenimente. Unul din obiectivele lor de a participa la seminar a fost dezvoltarea competențelor de comunicare și depășirea situațiilor mai dificile din viață. Faptul că au ieșit din mediul obișnuit le-a ajutat să întâlnească oameni noi, să comunice și  să se inspire pentru a accesa noi oportunități. Unele participante pentru prima oară și-au analizat propriul potențial, și-au stabilit obiective, și au fost impresionate să afle că unele detalii mici, pot face diferență:

“Am aflat multe lucruri importante despre dezvoltarea personală.  Acum știu cum să-mi organizez lucrurile, cum să stabilesc scopurile și am înțeles că atunci când depui efort, neapărat apar și rezultate”. 

”Sunt foarte mulțumită de acest curs, care m-a ajutat să mă privesc altfel. Când am fost întrebate despre cel mai curajos lucru pe care l-am făcut în viață credeam că nu am ce povesti, apoi mi-am dat seama că am salvat un copil de la înec”.

 “Pentru mine acest curs a fost foarte interesant, am înțeles cum să-mi creez un CV și cât de important pentru angajarea în câmpul muncii este acesta. Am primit sfaturi practice despre vestimentația corectă, pentru a participa la  interviu. Am învățat să-mi identific propriile scopuri și obiective personale”.

În cadrul sesiunilor de comunicare Peer to Peer, invitatele au avut ocazia să cunoască femei de afaceri din localitatea lor, de la care au aflat cum este să creezi și să gestionezi o afacere, care sunt provocările cu care s-au confruntat și cum au reușit să își creeze propriul succes. Antreprenoarele au motivat participantele să creadă în sine și să nu le fie frică să-și stabilească obiective cât mai mari. La rândul lor, participantele au fost entuziasmate de curajul femeilor antreprenoare, apreciind deschiderea și dorința acestora de a împărtăși experiența în dezvoltarea unei afaceri de succes:

“Am rămas impresionată de activitatea antreprenoarelor, de caracterul puternic și cum reușesc să motiveze și pe alți oameni.”

“Am înțeles că nu este ușor să fii femeie de afaceri, dar dacă te dedici muncii nu este imposibil”.

“Proiectele dedicate femeilor sunt foarte binevenite. Am descoperit că femeile se pot ajuta una pe alta și că există prietenie și solidaritate între femei”.

Sesiunile de Orientare Profesională precum și Peer to Peer au avut loc în orașele: Bălți – 18 iunie, Hîncești – 20 iunie, Soroca – 22 iunie, Ștefan-Vodă – 27 iunie, Telenești – 28 iunie.

Seria de sesiuni de instruire  este organizată de Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM) și Centrul de Drept al Femeilor (CDF), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) în cadrul Programului „Suport pentru co-crearea programelor de abilitare economică a femeilor supraviețuitoare a violenței în bază de gen”, cu susținerea UN Women și sprijinul financiar al Suediei.