Ludmila Catlabuga din satul Visoca, raionul Soroca, a lansat o afacere în domeniul zootehnic în anul 2015. Compania „Vita-Biofarm” este o fermă de bovine specializată în producerea laptelui, unde sunt colectate zilnic aproximativ 1,8 tone de lapte. Ludmila a deschis afacerea de familie în satul de baștină a soțului său. Astfel, în satul Visoca au fost renovate după standardele europene două grajduri, care au fost echipate cu utilaj performant. 

Femeia de afaceri consideră că cea mai importantă realizare a sa este transformarea unor ruine într-o fermă ultramodernă. Totodată, aceasta se poate lăuda și cu un volum mare de producție. 

 „Zilnic este muls în jur de 1800 kg de lapte, iar utilajul de răcire ne permite să fie livrat o dată la două zile 3600 kg lapte destinat procesării”.

Antreprenoarea a reușit să aducă la ferma sa și animale cu cea mai mare productivitate, care să-i garanteze succesul. În iunie 2015 a fost importat din Germania primul lot de animale – 33 de juninci gestante, rasa Holstein, cu productivitatea de cel puțin 8000 kilograme de lapte pe perioada de lactație. 

„Bovinele din această rasă ajung la greutatea de 700 kg și dau lapte de cea mai înaltă calitate, dacă sunt hrănite în mod corespunzător. Concentrația de grăsime variază între 3,6% – 4,2%. Iar în luna noiembrie 2016 șeptelul de bovine a fost mărit încă cu 15 capete gestante de aceeași rasă. Și în august 2020 a mai fost importat un lot din Ungaria în număr de 30 juninci gestante”, povestește Ludmila.

 În prezent întreprinderea deține în total 150 bovine. Productivitatea medie pe zi la un cap de animal este de 28-29 kilograme de lapte.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).