Silvia Radu, Preşedinta Gas Natural Fenosa:

„Numai făcând un pas înainte poţi fi sigur că el a fost corect sau nu”

„Deţin funcţia de Preşedinte în cadrul companiei RED UNION FENOSA din 2008, însă mi-am început activitatea în cadrul companiei opt ani mai devreme. Prima mea funcţie a fost cea de secretar al consiliului de administrare şi secretar general al întreprinderii, iar peste patru ani director corporativ. Următoarea funcţie deţinută a fost de Vicepreşedinte şi apoi cea de director.

În activitatea mea am avut parte de mai multe provocări. Evoluţia în carieră m-a făcut mai responsabilă, mai disciplinată, mai perseverentă, mai organizată. Aici am avut posibilitatea să învăţ lucruri noi, iar faptul că la o anumită perioadă de timp am schimbat funcţia mi-a permis să avansez în permanenţă, ceea ce este foarte util pentru dezvoltarea personală şi cea profesională.

Cea mai mare realizare a mea este familia. Eu cred că realizarea carierei merge în paralel cu echilibrul familial. Faptul că avem doi copii mici, fiul cel mai mare are 23 de ani, iar fiicele de şase şi respectiv un an, ne-a permis să înţelegem adevăratele valori pe care fiecare om le are în viaţă, iar pentru mine astea sunt familia în echilibru cu munca pe care o fac în fiecare zi.

Eu am un principiu pe care îl aplic întotdeauna şi anume de a progresa mereu în tot ceea ce fac, de a învăţa mereu lucruri noi şi de a nu mă opri niciodată. Astfel, eu permanent învăţ lucruri noi şi mă strădui să-mi aduc calităţile şi calificarea mea personală la excelenţă. Totodată în cadrul companiei avem cursuri de dezvoltare a liderilor dar şi o altă serie de cursuri şi mă bucur foarte mult să fiu parte a acestei întreprinderi care îmi permite să mă dezvolt multilateral participând la diverse cursuri.

Dacă aş avea posibilitatea să schimb ceva, atunci unicul lucru pe care l-aş face diferit, aş fi făcut două facultăţi în perioada anilor 91 şi 94.

Eu mă strădui să particip în diferite proiecte, realizate de diverse instituţii prin care se promovează egalitatea de gen şi drepturile egale, implicând şi incluziunea tuturor păturilor sociale din Republica Moldova. Particip la programe de mentorat pentru tinere femei, lunar îmi împărtăşesc experienţa ţinând diferite discursuri la diverse reuniuni pentru a inspira fetele să aibă curaj să-şi facă un viitor ca să nu depindă de nimeni.

Silvia Radu2Femeilor le-aş recomanda să aibă încredere în sine însuşi, să îndrăznească, păşind înainte să facă lucruri noi, asumându-şi riscul de a greşi. Fiindcă numai făcând un pas înainte poţi fi sigur că el a fost corect sau nu, iar riscul de a greşi permite persoanelor să evolueze în sens pozitiv, atunci când greşeala este tratată ca o experienţă, care îţi aduce oportunitatea de a ţi evolua capacităţile.

Eşecurile le-aş trata mai mult ca pe un ieroglif chinez, unde criza este şi oportunitatea, au aceleaşi înţeles, iar dacă aţi greşit înseamnă că există întotdeauna o altă oportunitate care poate fi mult mai bună decât cea pe care v-aţi propus-o când aţi făcut primul pas. Lşeș-a sugera să-ţi vizualizeze foarte clar viitorul, să încerce să aibă cutezanţa să nu depindă de opinia celor din jur. Să meargă înainte indiferent de opinia celor din jur, le-aş sugera la fel să asculte opinii dar să-ţi tragă concluzii proprii. Viitorul nostru depinde doar de noi, de munca şi perseverenţa care au fost depuse pentru atingerea scopurilor pe care ni le-am propus”.

Silvia Radu pe lângă o carieră de succes mai ocupă li funcţia de Consul Onorific al Spaniei în Republica Moldova fiind deţinătoarea ordiului Isabela Catolica oferit de Guvernul Spaniei. Acesta se acordă ca un omagiu şi o recunoaştere de către Casa regală a comportamentelor civile extraordinare, de care dau dovadă spaniolii şi reprezentanţii altor popoare în beneficiul naţiunii hispanice sau contribuie într-un mod relevant la promovarea relaţiilor de prietenie şi cooperare dintre naţiunea spaniolă şi comunitatea internaţională.

Totodată, doamna Radu este Preşedinta Asociaţiei Businessului European şi una dintre fondatoarele AFAM.


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.