Tatiana Lupaşcu, fondator şi arhitect ArhForm

„Când faci ceea ce îţi place, investeşti timp şi efort fără să oboseşti”

Sunt arhitect de profesie şi afacerea pe care o conduc împreună cu soţul este în acest domeniu. Imediat după absolvire m-am angajat la o companie care proiecta mai mult pentru piaţa rusă. Pe când soţul meu deja din timpul facultăţii a început să lucreze singur şi se orienta mai mult pe design interior. Treptat am început să facem unele proiecte împreună. La început lucram în paralele cu job-ul, dar apoi am trecut în echipa soţului.

La început în companie lucram doar trei persoane eu, soţul Vladimir Pânzaru şi Irina Andronic. Lansarea afacerii ne-a învăţat multe, multe lucruri le-am aflat singuri, uneori pe propriile greşeli. Am simţit nevoia unui mentor mai mare cu o experienţă care să ne îndrume, dar nu am avut. Spre deosebire de alţi colegi de-ai noştri noi nu suntem din familii de arhitecţi, şi nu a avut cine să ne ofere mici secrete ale profesiei. Noi singuri am descoperit cum să conduci o afacere, cum să comunici cu clienţii, cu angajaţii, cred că ne-a reuşit.

Realizarea cea mai mare este reputaţia noastră pe piaţă. Am creat-o prin muncă şi este bazată pe fapte şi încredere. Majoritatea clienţilor noştri vin prin recomandări sau apelează repetat la serviciile noastre. Noi avem clienţi deosebiţi, care înţeleg rolul unui arhitect şi a unui designer de interior. Noi mereu ne străduim să facem totul bine, frumos şi totodată clientul să fie satisfăcut.

Urmărim câteva surse de internet din domeniu pentru a fi la curent cu noile tendinţe în materie de arhitectură şi design. Comunicăm cu specialiştii din domeniu din afara ţării. Ne străduim mereu să fie un schimb de experienţă. Avem o colaborare bună cu cei din breasla arhitecţilor din ţară. Ţinem legătura cu facultatea şi dacă avem nevoie de un specialist tânăr, atunci cerem de la ei recomandări.

Eu cred că pentru o femeie e important să facă ceea ce îi aduce plăcere. Căci, atunci când faci ceea ce îţi place investeşti timp şi efort fără să oboseşti şi astfel, obţii succesul. Când eram mai tânără eram mai feministă, vroiam carieră, vroiam să întorc munţi. Dar, de când am familie priorităţile s-au schimbat. Iar faptul că administrez afacerea împreună cu soţul îmi este de mare ajutor. Acum cât copii sunt mici eu mă strădui să le acord lor mai mult timp, dar când vor fi mai măricei mă voi orienta şi spre carieră.

Timpul liber îl dedic copiilor, ne străduim mereu să facem ceva nou şi interesant. Mergem cu cortul, ne plimbăm cu bicicleta.


Acest articol a fost creat de catre Asociatia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.