Vica Diavor, administrator şi fondator Pao Candles:

„ Acolo unde sunt implicate femeile, afacerile sunt mai călduroase.”

Acum doi ani, ne-a venit ideea de a lansa afacerea, a urmat un studiu al pieţei, şi în acest an am făcut pasul hotărâtor şi ne-am lansat compania Pao Candles. Suntem specializaţi în producerea şi vinderea lumânărilor sculptate. Administrez afacerea împreună cu soţul, eu mă ocup de partea de creaţie şi promovare, el de ceea ce ţine de materie primă, utilaje şi distribuţie.

S-a început totul dintr-o pasiune faţă de creativitate şi faţă de hand-made. Când primeam cadou lumânări sau le cumpăram singură, le topeam şi le ofeream o altă formă. Iniţial făceam doar pentru mine şi prieteni, dar cineva mi-a spus că ar ieşi afacere frumoasă şi ne-am lansat.

Nu prea am avut dificultăţi, probabil se datorează faptului că pe acest segment de piaţă nu există foarte multă concurenţă. Au fost mici impedimente legate de aşa numitul cumătrism, dar acest fapt ne-a făcut mai rezistenţi şi mai tupeişti. Acum putem deschide uşa şi cu piciorul, dacă e necesar.

Mentorii mei au fost părinţii mei, care au şi ei o afacere şi de la care am învăţat foarte multe ce ţine de administraţia corectă a afacerii. Şi prietenii care au afacere şi o experienţă mai mare decât a noastră, ei ne-au susţinut mereu. Realizarea cea mai mare este că avem produse de calitate şi frumoase. Ţinem la clienţi noştri şi avem grijă de produsul pe care îl oferim. Materia primă o importăm exclusiv de la producătorii care oferă certificat de calitate.

În conducerea afacerii mă ajută abilităţile managerale dobândite în timpul studiilor la facultate. Am absolvit facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea afacerii, specializarea management. Totodată citesc cărţi din domeniu şi mă inspir din alte modele de afaceri. Iar pentru a avea o dezvoltare continuă merg la diverse traininguri şi urmăresc cursuri online. Am o experienţă foarte frumoasă cu platformele online, sunt ca o carte pe care deschizi de câte ori ai nevoie şi unde ai nevoie.

Afacerea este ca primul copil şi vreau să crească până va funcţiona de la sine. Pe viitor cred că vom ajunge să avem propria fabrică de producere a lumânărilor a lumânărilor sculptate.

Practic tot timpul îl dedic afacerii, ea mă pasionează încât nu observ trecerea acestuia. Dar găsesc timp pentru voluntariat, familie, prieteni şi din când în când mai scriu şi articole.

Susţin femeile în afaceri. O fac cumpărând produse autohtone sau încurajându-le cu propriul exemplu, cu careva sugestii, sfaturi. Am observat că acolo unde sunt implicate femeile, afacerile sunt mai călduroase. Le recamand să aibă încredere în ele, căci chiar dacă ideea e bună, dar eşti măcinat de dubii, atunci singur îţi atragi insuccesul.


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.