Zinaida Jarcuţchii, director la agenţia de turism „Corina Travel” şi hotelul „Manhattan”:

„Faptul că nu cunoşti, nu este o scuză”

 În anul 1992 împreună cu soţul meu, Vladimir Jarcuţchi am înfiinţat Agenţia de Turism Corina. Iar timp de peste 20 de ani am dezvoltat agenţia şi am organizat diverse tipuri de excursie şi vacanţe exotice. Acum şase ani am deschis hotelul şi restaurantul Manhattan. Acum în cadrul afacerii s-au implicat şi copii, Eugen şi Corina.

 Toate începuturile sunt grele, dar acumulând experienţă, reputaţia începe să lucreze pentru tine. Astfel, clienţii mulţumiţi revin şi ne recomandă. O dificultate pe care aş putea să o menţionez a fost birocraţia din perioda de lansare a hotelului, dar am reuşit, am insistat şi acum ne bucurăm de rezultat. Cea mai mare reuşită este că activăm cu plăcere, iar toate provocările care apar le depăşim. Printre reuşitele pe care le-aş mai putea menţiona este faptul că sunt membru de onoare la „Who’s who of Professionals” al Societăţii Istorice din Boston, SUA, iar în anul 2010 am fost inclusă în lista “Top 100 manageri”.

Nu am avut parte de mentori la lansarea agenţiei de turism. Dar tot ce am reuşit a fost datorită susţinerii familiei. Deja, în 2009 când am lansat hotelul am apelat la un expert din Olanda. Acesta ne-a explicat pas cu pas ce să facem şi cum să facem. Acum, mentorii mei sunt copii, ambii absolvenţi ai unor universităţi prestigioase din Europa.

Dezvoltarea continuă este un principiul de-al meu. Regulat particip la congrese,workshopuri în ţară şi peste hotare. Totodată urmăresc serii de emisiune, seminare şi conferinţe tematice. De asemnea sunt în posesia a diverse cărţi şi materiale în domeniu în care activez. Trăim în secolul tehnologiilor informaţionale şi mă bucur că am posibilitatea să urmăresc şi să mă informez din diverse programe de instruire online.

Trebuie să faci ceea ce îţi place. Mie îmi place să am oaspeţi mereu în casă, astfel activitatea profesională este o plăcere pentru mine. Domeniul este interesant şi dinamic.

Timpul liber îl dedic călătoriilor, îmi place să vizitez o ţară nouă şi să cunosc culturi şi persoane noi. O altă activitatea pe care o practic este tenisul de câmp, îl ador. Şi desigur citesc.

Cu cea mai mare plăcere susţin orice încercare a femeilor în afaceri, acum sunt mentor pentru mai multe femei. Dar sunt şi prieteni ai copiilor sau copii prietenilor care îmi cer ajutorul şi îi ajut, le dau un sfat cu cea mai mare plăcere.

Eu recomand celor care doresc să-şi deschidă o afacere să se instruiască, să meargă la traininguri, deoarece orice start-up trebuie să aibă continuitate. Faptul că nu cunoşti, nu este o scuză. Aceasta este o parte şi frumoasă, dar şi urâtă a afacerilor. E important să investească în propria dezvoltare. Eu le urez tuturor succese.


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.