La momentul actual, circa 300 de femei se află în regim de detenție în instituțiile penitenciare din Republica Moldova, majoritatea dintre ele fiind tinere din categorii vulnerabile. Există statistici care reflectă că 80% dintre ele, după eliberare, sunt expuse riscului de a repeta experiența detenției.
Platforma Națională a Femeilor din Moldova a lansat proiectul de suport pentru femeile care se află în regim de detenție în cadrul Penitenciarului Nr. 7, din Rusca, or. Hîncești – #SECONDCHANCE4SHE. Proiectul este realizat cu suportul Fondului Canadian pentru Inițiative Locale #CFLI din Republica Moldova și are ca scop să contribuie la reabilitarea socio-economică și pregătirea femeilor deținute pentru reintegrarea în câmpul muncii și în viața economică odată ispășită sentința.
Cu suportul #CFLI, 60 de femei, deținute în Penitenciarul nr.7 Rusca, care sunt spre sfârșit de sentință, vor beneficia de sesiuni de consiliere individuală, reabilitare economică și orientare în câmpul muncii. Femeile vor fi asistate pas cu pas în procesul de înțelegere a pieții muncii, tipului de oferte de muncă existente și metodelor de aplicare la acestea. Totodată, femeile cu interes și potențial antreprenorial vor fi susținute în dezvoltarea și lansarea propriei activități economice, de la idee la afacere. Pentru a oferi oportunități de redescoperire și dezvoltare a talentelor, un Atelier de creație și recreere pentru femeile în detenție va fi proiectat și echipat în cadrul Penitenciarului.
Mai mult, proiectul va genera un Program de Reintegrare și Reabilitare Economică, mecanism de suport continuu, financiar și non-financiar de incluziune socială și economică a persoanelor care au trecut prin experiența detenției și care va fi ulterior înaintat către instituțiile de stat.
Proiectul este implementat în perioada iulie – decembrie, 2022 în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor și Instituția Penitenciarului Nr. 7 din satul Rusca, or. Hîncești.