În perioada octombrie – noiembrie, echipa PNFM în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor realizează Programul de consiliere și reabilitare economică a 60 de femei, aflate în regim de detenție în Penitenciarul Rusca. Sesiunile de formare prevăd acces la trei module integrate: i. consiliere și suport, inclusiv individual, în identificarea abilităților economice și experienței profesionale acumulate până la detenție ii. orientare și instruire cu privire la oportunitățile de angajare în câmpul muncii: metode de aplicare la un post de muncă, elaborarea unui CV, realizarea unui interviu de angajare etc. iii. instruire, pas cu pas, cum să lansezi și să dezvolți propria afacere sau activități de tip freelancing: studio de fotografie, atelier de croi, produse hand-made care pot fi promovate și comercializate etc.
În perioada 20 – 25 octombrie se desfășoară prima sesiune de consiliere psihologică, în cadrul căreia cele 60 de femei, cu vârsta cuprinsă între 21- 55 de ani, beneficiază de suportul Elenei Madan, Șef Interimar al Direcției Reintegrare Socială în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. În timpul sesiunii, femeile afectate de experiența anterioară detenției, comunică și explorează împreună cu expertul tehnici de acceptare și creștere a încrederii în sine.
Formatoarea Elena Madan a observat că femeile vin din contexte sociale și experiențe diferite dar efectele și traumele sunt comune. ”Este necesar un efort continuu și implicare din partea instituțiilor și actorilor relevanți pe perioada detenție dar mai ales imediat după ispășirea pedepsei pentru a asigura un proces complex de reintegrare în societate și în câmpul muncii. Este foarte important să creștem și să educăm o societate mai empatică, lipsită de steriotipuri, în raport cu oamenii care vin cu o experiență mai sensibilă” a menționat Elena Madan.
Notă: Sesiunea de abilitare socială și formare economică a femeilor deținute în Penitenciarul Rusca este asigurată de Platforma Națională a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, în cadrul proiectului A Doua Șansă pentru EA. Proiectul este adresat femeilor, deținute în Penitenciarul Rusca Nr. 7, Raionul Hîncești și are scopul să contribuie la reabilitarea economică și pregătirea acestora pentru reintegrarea în câmpul muncii și în viața economică odată ispășită sentința. Proiectul este finanțat de Fondul Canadian pentru Inițiative Locale în Republica Moldova (CFLI).