„Evaluarea rapidă a necesităților tinerilor refugiați din Ucraina în Republica Moldova”, desfășurată în perioada martie – aprilie 2023, își propune să ofere informații despre provocările și necesitățile curente ale tinerilor refugiați din Ucraina în procesul de integrare în Republica Moldova, din punct de vedere a condițiilor de trai în comunitățile-gazdă, accesului la educație, oportunitățile de muncă și dezvoltare personală, dar și percepția acceptării și incluziunii sociale. Studiul a fost se bazează preponderent pe cercetarea cantitativă (sondaj de opinie) și în mică măsură pe studiul de tip calitativ (consultări și discuții cu tinerii refugiați).
De la izbucnirea războiului în Ucraina, Republica Moldova a fost prima poartă pentru refugiații aflați în căutarea unui loc sigur, adăpostind la moment 100.000 de persoane – cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor din Europa. Femeile și copiii domină în ponderea de vârstă a refugiaților locuind actualmente în Moldova, tinerii necesitând o atenție deosebită în procesul de integrare socială.
Documentul de evaluare rapidă prezintă următoarele constatări:
În rândul respondenților predomină persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 – 35 ani (74%) și 98% dintre respondenți sunt femei. Majoritatea persoanelor chestionate locuiesc în comunitate, în comun cu o familie-gazdă, la rude sau închiriind o locuință (92%). Un număr mare de respondenți locuiau în orașul Odesa înainte de izbucnirea războiului (59%) și s-au refugiat în capitală (59%).
S-a constatat că marea majoritate nu are o ocupație la moment (66%), în timp ce 30% au raportat că sunt angajați în câmpul muncii sau desfășoară activități de liber profesioniști. Dintre tinerii chestionați, 43% își doresc să aplice sau deja au solicitat dreptul la protecție temporară, în timp ce 41% manifestă incertitudine pentru solicitarea statutului, iar alte 16% nu intenționează să aplice pentru protecție temporară.
Pentru informații detaliate, accesați „Evaluarea rapidă a necesităților tinerilor refugiați din Ucraina în Republica Moldova”.
Evaluarea a fost elaborată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Black Sea Trust for Regional Cooperation, în cadrul proiectului „Youth Social Innovation towards a Sustainable Ukraine”. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a autorilor, Platforma Națională a Femeilor din Moldova și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene și ale Black Sea Trust for Regional Cooperation.
În perioada Noiembrie, 2022 – Aprilie, 2023, Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM), în colaborare cu organizația de tineret din Ucraina „Noua Generație Europeană” (NEG), implementează proiectul „Inovația Socială în rândul Tinerilor pentru Dezvoltarea Durabilă a Ucrainei”. Proiectul își propune să consolideze capacitățile organizației din Ucraina, NEG, în prezent parțial relocată, să continue să sprijine dezvoltarea tinerilor; și, totodată, să îmbunătățească cadrul de politici pentru dezvoltarea tinerilor refugiați aflați în Moldova prin promovarea incluziunii și a inovației sociale.