Femeile, pacea și securitatea sunt astăzi mai interconectate ca niciodată. Despre aceasta s-a discutat astăzi, 31 octombrie, la Masa Rotundă organizată de Fondul Canadian pentru Inițiative Locale în Republica Moldova (CFLI), în colaborare cu Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM).
Desfășurat în format fizic, evenimentul a oferit o platformă de discuții pentru 40 de participanți, reprezentanți ai societății civile, beneficiari de grant CFLI, mass-media, instituțiilor educaționale, inclusiv studenți și sectorului de afaceri, reprezentanții CFLI și Ambasadoarele Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.
În debutul evenimentului, doamna Silvia Bicenco, Coordonatoare CFLI în Republica Moldova, a vorbit despre rezultatele și impactul proiectelor implementate de ONG-urile locale și alte organizații, abordând nevoile comunităților locale. CFLI și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova susțin prin aceste subvenții promovarea drepturilor omului, guvernarea incluzivă și responsabilă; inclusiv, promovarea păcii și a securității.
Printre beneficiarii CFLI se numără și PNFM, care la moment implementează proiectul „SecondChance4SHE”, adresat femeilor deținute în Penitenciarul Rusca, cu scopul de a facilita reintegrarea incluzivă a acestora în societate după ispășirea pedepsei. Doamna Iulia Costin, Președinta PNFM, a prezentat rezultatele preliminare ale proiectului și a reiterat importanța oferirii de suport pentru femeile marginalizate, pentru a face față stigmatizării și a accesa oportunități economice și de dezvoltare.
În continuare, Directorul Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Doamna Natalia Albu, a reiterat importanța și lecțiile învățate în procesul de implementare a primului Plan de Acțiuni pentru punerea în aplicare a Programului național de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea 2018-2021. Deși stereotipurile și masculinizarea domeniilor de securitate în Republica Moldova sunt obstacole în acest domeniu, doamna Albu a menționat că implementarea Programului a fost o reușită esențială pe calea afirmării rolului femeilor în instaurarea păcii și securității naționale. Pași importanți au reprezentat consolidarea sectorului asociativ în domeniul participării femeilor în armată și securitatea națională și promovarea culturii de securitate și „gender” la nivelul instituțiilor de stat.
Excelența Sa, Doamna Ambasadoare a Canadei pentru Femei, Pace și Securitate, Jacqueline O’Neill, a salutat realizările obținute de Republica Moldova în consolidarea rolului femeilor ca agenți ai schimbării și promotori ai păcii. Politica feministă a Canadei se evidențiat în toate sferele de activitate, internă și externă, aducând beneficii substanțiale în dezvoltarea economică și socială și inspirând și alte țări să-i urmeze exemplul. Doamna O’Neill și-a exprimat admirația pentru solidaritatea de care au dat dovadă organizațiile societății civile și cetățenii Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina și a crizei refugiaților și a reiterat disponibilitatea sprijinirii continue a eforturilor în acest sens.
Onorabila prezență a Excelenței Sale, Doamna Ambasadoare a Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova, Annick Goulet și a Excelenței Sale, prima Ambasadoare a Canadei pentru Femei, Pace și Securitate (și unica în lume), Jacqueline O’Neill, a permis finalizarea evenimentului printr-un dialog consistent despre consolidarea participării femeilor în asigurarea securității umane și promovarea păcii durabile, în baza bunelor practici, temeinic înrădăcinate în experiența Canadei.