Din dorința de a asigura un venit familiei, în urmă cu mulți ani, Natalia Calmîș din satul Pănășești, raionul Strășeni a lansat o afacere de succes. A început prin a asigura necesitățile familiei cu legume, apoi au lansat vânzările. Mai târziu, în serele familiei Calmîș au apărut și florile. 

VIDEO AICI: https://bit.ly/3Jj50ua

IMAGINI AICI: https://bit.ly/3wbknAV

„Afacerea noastră a început încă în anul 2000. Pe atunci eram studentă, m-am căsătorit și au apărut copiii. Astfel am decis să lansăm o seră pentru creșterea legumelor. În fiecare an creșteam tot mai mult. Inițial produceam pentru consumul propriu, iar mai târziu am început să vindem. Apoi am început să creștem și flori.”

Pentru a asigura un venit pentru tot parcursul anului, vara creșteau legume, iar iarna – flori. Din dragostea pentru flori și legume Natalia și-a urmat studiile de licență și masterat la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, unde și-a îmbogățit considerabil bagajul de cunoștințe. 

„Florile au nevoie de îngrijire specială. Dacă în cazul legumelor unele greșeli mici sunt admisibile, atunci în cazul florilor acest lucru este exclus. Acestea au nevoie atât de frunze, cât și de floare. În așa mod am început să studiez mai mult și am depus dosarul la Universitatea Agrară.”

Multitudinea de culori din sere bucură ochiul oricui. Pentru a asigura plantele cu toate cele necesare, serele sunt încălzite, de asemenea există și un sistem modern de irigare, finanțat de către un proiect european. Pentru o mai bună dezvoltare, antreprenoarea folosește îngrășăminte biologice. 

În prezent, din cauza situației economice complicate și incerte, Natalia nu riscă „să se avânte” foarte mult, întrucât se confruntă cu unele dificultăți printre care: cerere scăzută la producție, concurență neloială etc.

Întrucât este o afacere de familie, Natalia își dorește ca pe viitor să-și implice și copiii în această activitate.

„Pe viitor planificăm să ne modernizăm. De asemenea, ne dorim să diversificam gama de flori.”

———————————————————————

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).