Alexandra Chelioglo, Director General Glutinni,

„Tu poți să aduci marfa, să te faci Glutinni, dar dacă nimeni nu te cunoaște, nu ai vânzări.”

„Ideea afacerii a apărut de la probeleme pe care le aveam cu fiul, din necesitatea de a cumpăra produse fără gluten. Neavând experiență deloc în comerț dar cu o dorință fermă de a-mi deschide o afacere în domeniu am investit în sintruirea mea, am mers la Angry Bussness. Alexandru Bordea , Alina Andriuță și Olga Țapordei sunt ce persoanele care mi-au explicat și mi-au oferit cunoștințele de bază despre o afacere.

Apoi am contactat o listă de 50 de producători de produse fără gluten, dintre care doar 10 mi-au răspuns. A fost dificil să găsesc un producător disponibil să lucreze pe o piață atât de mică. Dar, am găsit o companie poloneză care a aceptat să lucreze. După asta, am început să căutăm o locație potrivită. Un punct strategic, un loc foarte bun pentru vânzări cu trafic de populație. Apoi o parte foarte importantă o constituie promovarea căci tu poți să aduci marfa, să te faci Glutinni, dar dacă nimeni nu te cunoaște, nu ai vânzări.

Un obstacol foarte mare este devamarea este foarte scumpă și ajung să achit 50% din costul producției pentru aceasta. Atfel, se adaugă la preț, produsul fiind deja scump, devine mai inaccesibil pentru oameni. Dar m-am străduit să găsesc un producător cu o calitate bună a produslui și cu un preț bun.

Oricum consider o realizare că am apărut pe piață, astfel de magazine nu sunt. Glutinni e primul magazin în Moldova, este primul și unicul care comercializează preparate fără gluten.

Dacă m-aș afla la început de cale, probabil din start aș accepta să lucrez cu mai mulți producători, deoarece un astfel de magazin necesită un sortiment variat.

Alexandra Chelioglo2În timpul liber, îmi place foarte mult să citesc, și să colecționez cărți. Acasă am o colecție de 300/400 de cărți ,marea majoritată citită încă din timpul facultății, dar au mai rămas și necitite. Mă strădui să citesc o carte bunicică, odată la două luni. O altă ocupație sunt călătoriile. Totodată îmi place să cunosc oameni noi interesanți, să primesc de la ei ce e mai bun și să ofer la fel. Este foarte important schimbul de energie pe care îl faci cu omul în discuție, căci te încarci cu energie pentru toată ziua. Și desigur ador să-mi petrec timpul cu fiul meu. Mergem des la distracții, mă strădui și pe el să-l implic în diverse activități înot, șah, role…

Cred că doamnele care au deja un spirit de afaceriste nu necesită să fie încurajate ci doar suținute. Să aibă suținere în spate, nu cotează a familiei, a prietenilor. Căci noi femeile putem face totul singure dar e important să avem pe cineva în spate sau în față care să ne ajute să face față greutăților.

Eu mă strădui să influențez femeile care mă înconjoară să fie mai încrezute și dacă au o idee de afacere și un psirit de antreprenoare să acționeze. Totodată, merg și eu la evenimetele organizate de AFAM și ODIMM pentru a cunoaște mai multe doamne de afaceri, a lega prietenii și parteneriate.

Spre final cred că e important ca femeilor să nu le frică să întrebe, să se informeze. Nimeni nu este perfect, noi toți facem greșeli, ne aflăm la un moment când nu cunoaștem ceva și e bine să întrebăm. Atunci când nu întrebăm mai târziu ne va părea rău. Deci doamnele cât mai multe întrebări, cât mai multe idei și atunci totul va mege înainte.”


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.