Aliona Baciu, fondatoare MamzElle

„Fac ceea ce îmi place şi primesc şi bani pentru asta”

Am experienţă de 18 ani ca profesoară de muzică, dar acum îmi dezvolt afacerea de producere a deserturilor hand-made. După ce am născut al doilea copii mă gândeam ce să fac şi mi-am amintit de plăcerea mea de a face deserturi. Iniţial preparam pentru mine şi vecini (zâmbeşte), când făceam vreun nou desert îmi serveam toţi vecinii şi ei erau mereu încântaţi. La început făceam câte ceva şi îi chemam la degustare, după ei au început să mă întrebe dacă nu mai fac nimic. Iar apoi au început să facă comenzi la deserturile pe care şi le doreau. Şi iată aşa mi-am spus de ce să nu fac din asta o afacere.

Denumirea de MamzElle este de fapt un cuvânt de alint pe care îl utilizam în adresa fiicei mele. Mă gândisem mult cum să-mi numesc afacerea, când o bună prietenă mi-a amintit de acest alint. Astfel, am decis că MamzElle va fi denumirea brandului pe care îl promovez. Am început prin crearea unei pagini de facebook şi am descoperit că această reţea de socializare este de fapt o putere. Totodată pentru a-mi promova produsele am organizat o degustaţie la clubul de sport unde merg. Şi imediat de la degustaţie am primit câteva comenzi, femeile gustând îşi aminteau că aveau serbări şi pe loc făceau comanda. Feedback-ul pozitiv care l-am primit mi-a oferit încredere în sine şi în produs. Mă bucur nespus demult când văd reacţia pozitivă a oamenilor.

În cadrul afacerii am şi eu careva principii pe care le respect. Majoritatea se referă la ingredientele pe care le folosesc, eu nu folosesc coloranţi şi nici marţipan. Lucrez doar cu produse naturale. Totodată fac deserturi fără gluten şi pentru persoanele care suferă de diabet.

Realizarea mea cea mai mare la moment sunt produsele MamzElle care sunt populare şi apreciate de oameni. Ele sunt recunoscute de oameni pentru gust şi calitate. Apropo, toate produsele mele au denumiri muzicale, le-am personalizat.

M-am bucurat şi mă bucur de susţinerea soţului. El mi-a fost aproape în toată „nebunia” mea şi el este cel care mi-a spus că „ori faci ceva bine, ori nu faci deloc”. O altă rudă m-a ajutat la crearea conceptului MamzElle, ea fiind un fel de PR manager pentru mine.

Pentru a fi mai bună în ceea ce fac am urmat cursuri de cofetar şi utilizez şi resursele de internet pentru inspiraţie. Totodată merg la întrunirile organizate de AFAM în ceea ce şine domeniul meu de activitate. Iar, dacă aş putea întoarce timpul înapoi atunci nu aş investi în publicitate, deoarece a fost o cheltuială de bani în zadar. Am plasat câteva banere la vreo două site-uri pentru nunţi, dar ele nu mi-au adus nimic. Clienţii mei vin în mare parte prin recomandări, de pe pagina de facebook şi de la degustaţii. Iar acum, mai refuz unele comenzi deoarece nu reuşesc. Cred că produsele hand-made sunt pentru amatori care consideră că e important gustul nu forma.

Susţin femeile în afaceri şi mă bucur că există astfel de organizaţii precum AFAM, deoarece sunt foarte multe persoane care au diferite frici şi se gândesc dacă vor reuşi. În plus am descoperit că multe femei îşi schimbă domeniul de activitate după sarcină. Colaborez cu femei care sunt şi ele ca mine şi ne susţinem reciproc. E important ca femeilor să nu le fie frică să încerce orice şi-ar dori, orice le aduce fericire şi satisfacţie. Cred că orice nu ar face dacă îi aduce plăcere pe viitor ar putea deveni afacere. Declar că sunt foarte fericită fiindcă fac ceea ce îmi place şi primesc şi bani pentru asta.

În timpul liber îmi place să merg la concerte, spectacole. Totodată fac sport şi mi-ar plăcea să călătoresc.

Pozele sunt din arhivă personală.


Acest articol a fost creat de catre Asociatia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.