Aliona Ivanenco, proprietară cabinetului de Logopedie şi Consiliere Psihologică:
„Visaţi şi credeţi în visele voastre”
Când începi o afacere e nevoie de suport, atât timp cât în spate stă cineva care te susţine, îţi dă puteri să mergi mai departe, poţi să înfrunţi obstacolele. În cazul meu a fost soţul meu, Veaceslav, fără el sunt sigură că nu aş fi ajuns până aici, el a fost inspiraţia, suportul şi omul care a făcut posibilă deschiderea propriului meu cabinet. Eu întotdeauna afirm că este reuşita noastră comună, dar dacă ar fi să dau procente pentru procesul organizatoric, atunci mie mi-ar reveni cred că vreo 50% şi soţului meu 50%. În octombrie cabinetul face un an de activitate şi în acest an eu zic că am reuşit destul de multe.
Am ajuns să-mi deschid cabinetul de consiliere psihologică şi logopedie după falimentarea primei afaceri. Împreună cu soţul am avut o afacere în comerţ, dar după trei ani de activitate, am fost nevoiţi să o lichidăm. După această experienţă mai puţin plăcută, am hotărât că este timpul să-mi realizez visul cel mare, propriul cabinet de consiliere psihologică.
Presupun că cele mai multe obstacole le-am înfruntat la deschiderea primei afaceri, în momentul deschiderii cabinetului chiar eram foarte imuni, nu mă deranja nici birocraţia, nici negocierile care poate durau mai mult decât mi-aş fi dorit. Am analizat foarte bine toţi factorii, tema de acasă deja era făcută foarte bine, eram pregătiţi pentru orice.
Aşa cum afacerea era una nouă în or. Sîngerei, nu eram siguri cum va fi primită de societate. Studiind piaţa am depistat o necesitate foarte mare de servicii atât psihologice, cât şi logopedice, aşa că m-am reprofilat un pic în domeniul logopediei, ceea ce a fost un atu pentru mine.
Fiind mama tânără, cu un copilaş de doi ani, care abia se acomoda la creşă, era un pic mai complicat în momentele când trebuia să stau cu el acasă, aşa cum soţul tot lucra, dar am reuşit. O altă dificultate cu care mă confruntam era aceea că tocmai ieşisem din concediul de maternitate şi oamenii nu prea ştiau de mine, o bună parte din timp, m-am tot prezentat, am tot demonstrat că sunt un specialist bun şi am tot fluturat cu diploma de master în Psihologie Clinică.
Faptul că ne-a reuşit să deschidem cabinetul este o realizare enorm de mare pentru noi. Mă bucur că majoritatea clienţilor vin în urma recomandărilor de la foştii mei clienţi sau fiind redirecţionaţi de medici, managerii Instituţiilor preşcolare şi şcolare. Totodată la lista de realizări notez şi obţinerea locului întâi la apărarea Planului de Afaceri în cadrul „Programului de dezvoltare a carierei pentru femei” şi obţinerea celui mai mare grant de finanţare oferit de AO „Pro-Bussines Nord” cu sprijinul financiar al USAID, ceea ce ni-a permis modernizarea şi echiparea Biroului cu cele necesare şi lansarea primului site de logopedie din R. Moldova www.logopediemoldova.com.
Persoanele care mi-au influenţat cariera sunt Mama şi fratele meu, care au avut grijă să absolvesc facultatea. Profesoara mea de psihologie din liceu, d-na Elena care m-a făcut să îndrăgesc ştiinţele sociale. Soţul meu, care după căsătoria noastră, când îmi făceam studiile la masterat, mi-a promis că cândva voi avea propriul cabinet, acum zâmbim când ne amintim de visele noastre, o parte din ele realizate.
De când mi-am deschis afacerea am o sete nesăbuită de cunoaştere, citesc foarte multe cărţi de dezvoltare personală, de management, cărţile psihologice care mă ajută nu doar în activitatea mea profesională, dar şi în cea managerială. Frecventarea instruirilor organizate în cadrului Incubatorului de Afaceri, de către Pro-Bussines Nord, de către ODIMM, ori de câte ori am ocazia particip la diverse training-uri şi seminare tematice.
Acum sunt foarte multe proiecte de susţinere a femeilor, ceea ce este foarte binevenit. Poate dacă aş fi avut şi eu instruire la prima mea afacere nu falimentam, dar… aşa cum toate evenimentele din viaţa noastră nu sunt întâmplătoare, sunt recunoscătoare pentru totul din viaţa mea.
Am mai zis-o în faţa unui grup mare de femei şi cred că voi insista asupra acestor trei cuvinte Răbdare, Putere şi Perseverenţă. Femei iubiţi-vă şi respectaţi-vă! Noi putem răsturna munţi dacă suntem înaripate. Găsiţi în voi această putere şi deschideţi-vă aripile. Sunteţi unice şi faceţi lucruri deosebite. Eu am văzut femei la pământ, la limita sărăciei care s-au ridicat şi au construit familii şi afaceri puternice. Visaţi şi credeţi în visele voastre!
Acest articol a fost creat de catre Asociatia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.