Ana Micicovschi, director SC „Parmi Grup” SRL
„Vreau să fiu o Sfântă a Întunericului: absentă din Cer, pentru a aprinde lumina în inimile celor ce sunt în întuneric pe Pământ”
Povestea mea începea acum 22 de ani, când o domniță dintr-o familie simplă de intelectuali a hotărât să-și lege viața cu medicina, împotriva voinței tatălui care, de fapt, era medic. Fiind foarte încăpățânată, a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie. Pe parcursul anilor de studenție, a încercat diferite modalități de a câștiga un venit adăugator pentru a putea să-și permită niște lucruri de strictă necesitate, care erau un lux prin anii ’90: asistența medicală, comercializarea medicamentelor ce erau un deficit, comercializarea mărfurilor de la Piața Centrală…
Părinții o susțineau în toate, a avut norocul să nu fie influențată de părerea lor. Mămica sa… a plecat devreme în lumea celor drepți, de parcă o așteptau acolo. A plecat și a lăsat un gol imens în inimă. Plecarea mamei a marcat-o, a înțeles că medicina nu este autotputernică și că nu va putea lua decizia corectă cu mâna de fier asupra sorții pacienților. Atunci, a luat o decizie radicală de a-și schimba activitatea și drumul de fapt, în viață.
Se angajează la primul său job intr-o companie ce se ocupa de comercializarea mărfurilor. A urmat o școală a vieții interesantă și, totodată, foarte grea de înțeles pentru o persoană ce a studiat limba latină, farmacologia, biochimia sau biofizica. Acum, urma să învețe ce înseamna afacerea din interior, ce înseamna TVA, impozitul pe venit, factura fiscală: activități diametral opuse! Se încăpațânează și învață și niște specificuri de la opersoană care, de fapt, i-a devenit mentor și a învățat-o și arta negocierilor. La 24 ani, negiciază primul contract cu Calea Ferata a Republicii Moldova. În următorii 4 ani, devine unul dintre cei mai mari importatori de piese de schimb pentru Calea Ferată. Suma celui mai mare contract deja atinge 100 000 MDL. Și unica femeie din acest domeniu devine tot ea!
În 2005, viața i se shimbă radical din nou, pentru că are oportunitatea de aparticipa la un tender pentru servicii prestate distribuitorului de energie electrica „Red Union Fenosa”. Începe o viață interesantă, cu multe provocări, lecții și un drive de nedescris. Înțelege de ce se împotrivea atât de mult carierei medicale, lua decizii cumpătate, rapide, făcând față provocării.
Din 2006, prestează mai multe servicii pentru „Red Union Fenosa”, pentru ca să ajungă, în 2007, să conducă 300 de angajați. Erau diferiți, începând cu cei din Găgăuzia și terminând cu cei de la Telenești. Trebuia să răspundă tuturor întrebărilor ce apăreau de zi cu zi: transport, infrastructură, achiziții. Cea mai mare provocare a fost să conducă atâția oameni diferiți!
Rulajul întreprinderii ajungea și până la 12 000 000 MDL pe an, astfel, compania sa devine cel mai mare plătitor de impozite din sectorul Râșcani, exercitându-ți activitatea transparent și plătind impozite mari în folosul statului. Nu a întâmpinat greutăți în activitate, nu a întâlnit obstacole, nu a încurcat-o nimeni, nu a avut controale nejustificate, au existat doar provocări care au facut-o să devină mai inteligentă, mai calculată. Acestea, de fapt, sunt niște informații tehnice, pentru că nu acesta devine scopul său principal în viață.
Se căsătorește, dă naștere și unei fetițe, dar, din păcate, așa a fost să fie: copilul se naște cu dizabilitate. Aici începe și provocarea cea mare a vieții: reabilitarea copilului, dar și primele proiecte sociale. Cu suportul său, se realizează proiecte sociale precum:
- Intervenție pe cord și un copil salvat de deces, un zâmbet câștigat în fața Lui Dumnezeu;
- Intervenție pe creier la o altă fetiță, în Germania, Dumnezeu făcând-o din nou să se simtă utilă;
- Ajutoare la Grădinița pentru copii cu dezabilități nr.76;
- Ajutoare la Școala nr.6 pentru copii cu dizabilități.
- Alte multe alte proiecte sociale, care i-au făcut viața mai frumoasă sie și altor oameni, copii.
A parcurs acest drum și a înțeles:
- Trebuie să trăiești mereu cu regula o regulă fundamentală: Timpul nostru este limitat, nu trebuie să îl irosim trăind viața altcuiva. Nu trebuie să trăim cu doctrine care ne îndeamnă să trăim cu rezultatele gândirii altor aomeni. Trebuie să avem curajul să ne urmăm inima și intuiția. Nu vă fie frică. Intuiția și inima știu cu adevărat ce vreți să deveniți. Restul este secundar.
- E mai bine să mori râzând, decât să mori de frică: frica este cea care oprește dezvoltarea fiecăruia dintre noi. Chiar dacă îi este frică în fiecare zi, face câte un pas, unul mic, studiază, învață, acumulează experiență pentru a deschide domenii noi de activitate; face parte dintr-o comunitate de businessmani (Angry Club), unde este și Head Mentor; se mândrește că trăiește în timpul dezvoltării evolutive a economiei și există o generație de businessmani educați și inteligenți, dar care au nevoie de experiența noastră.
- Împarte un obiectiv major în țeluri mai mici. Când ai în minte un țel major, împarte întotdeauna realizarea lui în etape mai mici, dar mai ușor de atins. Pe măsură ce vei înregistra progresele făcute, vei continua să te motivezi.
Acest drum, deloc ușor, a învățat-o să fie tolerantă cu oamenii, să aibă răbdare dar și să meargă spre țeluri, cât mai sus. Ar dori un viitor liniștit în țară, cu condiții decente pentru copil cât și pentru toate persoanele cu nevoi speciale.
Nu a fost o sfântă chiar dacă și-a dorit-o și chiar dacă ar deveni, atunci ar vrea să fie o Sfântă a Întunericului: va fi absentă din Cer, pentru a aprinde lumina în inimile celor ce sunt în întuneric pe Pământ.
Mentorii mei sunt cărțile pe care le-am citit (cărți de management, marketing ș.a.).
Cursuri și studii urmate: Angry Business, traininguri Ascendis.
Dacă aș începe o afacere de la zero, mi-aș face o patiserie.
În timpul liber, mi-aș dori să citesc mai mult, să am mai mult timp liber pentru fata mea și să călătoresc cu rucsacul în spate.
Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.