Carmina Vicol, CEO Prime Capital:

„Nu trebuie să renunţi la vise ci să mergi înainte.”

Dacă aş avea posibilitatea să fiu din nou la început de cale, nu ştiu dacă aş schimba ceva, şi da şi nu. Îmi place ce fac şi ce-am făcut anterior. Au fost anumite greşeli, care acum sunt experienţă. Ceea ce aş vrea eu este o experienţă internaţională mai vastă, şcoli mai bune. Acum tinerii au mai multe posibilităţi, pe care eu nu le-am avut, atunci fiind încă Uniunea Sovietică.

Dezvoltarea continuă este foarte importantă. Permanent mă strădui să-mi îmbogăţesc cunoştinţele şi experienţa. Citesc diverse cărţi şi articole, frecventez conferinţe unde au loc schimb de opinii dintre specialiştii din domeniul în care lucrez.

Am o experienţă vastă în domeniul bancar, apoi am luat o pauză, vroiam să-mi dedic timpul afacerii de familie pe care o avem. Dar, am primit o ofertă de la câţiva investitori străini şi iată aşa a apărut compania Prime Capital.

Cel mai mare obstacol pentru noi este dimensiunea pieţii. Avem o piaţă foarte mică, iar orice acţiune nu ai înreprinde nu ia amploare. Plus dificultăţi legate de dezvoltarea economică a ţării, neavând o ţară cu economia dezvoltată, nici afacerea pe care o dezvolţi nu poate lua amploare. Crizele care au dat peste noi au fost obstacole serioase şi dificil de gestionat, dar le-am reuşit pe toate.

Realizare mea cea mai importantă este însăşi compania şi echipa de profesionişti pe care o am. Reputaţia companiei şi numele cu care este cunoscut. Portofoliul de clienţi pe care am reuşit să-l adunăm, şi desigur cel mai important -încrederea clienţilor.

Mentor pentru mine a fost reprezentantul acţionarilor, de la el am învăţat foarte multe. Am de fapt o listă mare cu oameni pe care aş putea să-i menţionez, căci în fiecare colectiv a fost cineva de la care am învăţat. Desigur, familia care mi-a fost alături şi m-a susţinut mereu.

În timpul liber îmi place să călătoresc deoarece cunosc oameni şi locuri noi; să pictez o metodă mai specială a mea de relaxare. Iar un alt hobby, mai nou este fotografiatul.

Carmina Vicol2Susţin femeile în afaceri şi sunt foarte activă în acest sens. Sunt una dintre fondatoarele AFAM, Compania pe care o conduc este semnatară a principiilor de abilitare a femeilor. Avem un colectiv unde jumătate sunt femei. Mereu mă strădui să ajut pe cineva atunci când pot. În plus am făcut foarte mult mentorat. De asemenea, mă strădui şi la nivel de comunicare relaţională să încurajez unele idei.

Recomandarea mea pentru femei este să nu renunţaşi la vise şi să mergeţi. Desigur să aibă îndrăzneala să facă o afacere, un pas, studiind şi informându-se asupra domeniului. Un aspect la care trebuie să atragă atenţie sunt riscurile şi finanţele.

 


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.