Cristina Fleştor, Director HR Portal:

„ Pentru succes nu este suficient visul”

Cea mai mare dificultate a fost lipsa susţinerii din partea familiei mele, din bune intenţii pentru a mă proteja de eventuale eşecuri şi dezamăgiri. Ei mă considerau prea sensibilă şi gingaşă pentru a face faţă ulterioarelor dificultăţi şi probleme.

Doamna Ludmila Castraveţ a crezut în mine şi m-a impulsionat să lansez această afacere. Atunci consideram că nu am competenţe şi cunoştinţe suficiente pentru a lansa o afacere proprie, la care dumneai mi-a spus „Întotdeauna îţi va păra că nu eşti suficient de pregătită. Acum este momentul”. Susţinerea şi încrederea ei au fost decisive pentru mine, pentru care îi mulţumesc enorm.

Astfel, în 2011 am fondat proiectul „HR Portal” fiind part-time director programe de instruire, iar din 2013 m-am dedicat în totalitate activităţii de management şi de dezvoltare a companiei.

Afacerea a apărut din dorinţa de a face accesibile trainingurile de calitate în resurse umane pentru profesioniştii din Moldova. Totul a început în 2010, când am căutat pe piaţa noastră un curs de formare în domeniul resurselor umane care să corespundă exigenţelor mele, fiind dezamăgită de ofertă, am mers în Kiev. La trainingul dat am înţeles cât de mult ne lipsesc nouă trainingurile de calitate, cu tehnici moderne. Astfel, a început colaborarea cu o companie de traininguri din Kiev care realizează cursuri de precertificare europeană în resursele umane şi astfel a apărut HR Portal.

Am început de la două traininguri pe an, ulterior au apărut proiectele HR School, multiple seminarii, trainiguri şi colaborări în HR, în legislaţie muncii, securitatea şi sănătatea în muncă. Treptat am căpătat încrederea ca fiind o echipă de experţi în domeniu, am acumulat şi o experienţă bogată şi am lansat serviciul HR consult şi realizăm servicii de evidenţă a cadrelor şi de securitate pentru companii care nu au propriul specialist sau departament de resurse umane.

Cristina Fleştor2Vorbind de realizări, temerea mea cea mai mare era că la un moment dat nimeni nu îţi va mai dori o formare în resurse umane sau că se vor epuiza ideile noastre, de aceea realizarea cea mai mare este că am reuşit în continuare să creştem: număr de clienţi, specialişti care să ne recomande trainiguri, seminarii, proiecte noi şi diverse.

Eu am învăţat foarte mult din interacţiunea cu profesioniştii din diferite domenii: marketing, comunicare, jurnalism, dreptul muncii, etc. Mie îmi place să învăţ din comunicare, din dialog. Aceasta este o modalitate extraordinară de a-şi testa viziunea, percepţia lucrurilor, de a evita anumite greşeli. Oamenii sunt în general o sursă nepreţuită de învăţare.

Eu recomand femeilor să nu renunţe la felul său de a fi: empatice, orientate spre oameni, corecte şi diplomate în afaceri. O altă recomandare ar fi ca tendinţele şi aspiraţia de a lansa o afacere sau carierea să fie bine raţionalizate. Pentru succes nu este suficient visul şi nici pe departe norocul. Înarmaţi-vă cu intrumente practice de marketing şi vânzări, de management a afacerii. Iar forţa motrice pentru un rezultat de lungă durată, trebuie să fie valoarea, îmbunătăşirea pe care vreţi să o aduceţi altor oameni.

De fiecare dată când aud ezitări din partea unei femei cu pricepere într-o activitate o încurajez să aibă încredre în sine, îi împărtăşesc experienţele proprii şi informaţii utile şi practice care i-ar prinde bine, despre surse de finanţare, organizaţii locale care oferă instruire sau suport femeilor în antreprenoriat. Căci pentru mine un obstacol a fost lipsa anumitor cunoştinţe pentru a lua decizii corecte. Acestea au fost însă, provocări care m-au determinat să devin mai puternică, mai motivată, să studiez, să mă dezvolt şi să le depăşesc.


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.