Elena Grădinaru, Director ”Avix Art Grup” SRL

“În afaceri contează felul in care gîndeşti şi acţionezi”

Mă numesc Elena Grădinaru, am 27 ani, sunt căsătorită și avem o fetiță. Analizînd diplomele de studii – sunt economist/contabil, dar reieșind din activitatea și plăcerea mea – sunt animatoare. Plăcerea mea este să petrec timpul cu copiii, să ne distrăm împreună, să învățăm ceva nou, să fiu în lumea lor, în lume copiilor.

Compania pe care o conduc se numește ”Avix Art Grup”, e un holding.

Sunt mai multe direcții:

  • Planeta Clounella – animație, decor, teatru
  • Fotopanou – închirierea și producerea fotopanourilor
  • Avix – închirierea echipamentelor audio-video
  • ConMet – producerea construcțiilor metalice

Direcția pe care o dezvolt este – ”Planeta Clounella”, cu mai multe subdomenii:

  • – Teatrul Clounella – spectacole cu clovni pentru copii
  • – servicii de animație – CLOUNELLA
  • – servicii de decor – DECORELLA
  • – servicii de decor cu baloane – BALONELLA
  • – comercializarea și închirierea accesoriilor de petrecere – CINDERELLA

Ne străduim mult să deservim clienții cît mai aproape de excelent, prestăm serviciile la un nivel înalt, folosim instrumentariu calitativ și educativ, suntem permanent în căutarea noilor produse pentru clienți. Serviciile Clounella sunt tot mai des recomandate de clienții noștri, ceea ce ne bucură foarte mult, pentru că asta este meritul echipei întregi.

Totul a început acum 7 ani în urmă. Eram în căutare de muncă. Am găsit un post part-time în calitate de animator. Pe lîngă postul de bază – pe atunci lucram contabil – cîștigăm bănuți la petrecerile pentru copii. A durat așa pînă în 2012. După ce a decedat tata nu am mai vrut să practic acest job, nu îmi puteam imagina să mă distrez, pe cînd sufletul meu plîngea. Am avut o pauză de un an și jumătate, pînă cînd soțul meu a scris pe blogul său despre acest serviciu. Pe mine au început să mă sune clienții, eu nu înțelegeam de ce.  În acel moment lucram ca și recepționistă într-un ONG, aveam salariu 2500lei – anul 2013. Înțelegînd că salariul e destul de mic, am acceptat provocarea de a ieși la o comandă. Am împrumutat un costum și m-am dus la zi de naștere.

Elena GrădinaruAm înțeles că o parte mare din mine demult mă aștepta după masca asta de clovn, și, am mai înțeles că tatăl meu întotdeauna a vrut să mă vadă fericită și practicînd acel job care îmi va aduce satisfacție. O perioadă part time am combinat clounada cu recepționista, dar în septembrie 2013 am plecat de la ONG începînd activitatea mea de freelancer în domeniul animatoriei.

Am început cu niște boxe mici de 5W, cu 2 rucsacuri- unu în spate, altul în față și la troleibus la comandă și cu un singur costum. Acum, după un an jumătate, avem aproximativ 20 costume, animatori full-time și part-time, mașină de serviciu, boxă mobilă și microfon cască fără fir și multe jocuri pentru diferite categorii de vîrstă. Și hotarele noastre nu sunt aproape, avem multe idei care abia așteaptă să prindă viață, multe personaje care stau de-a gata de lucru și multe activități sociale pe care vrem să le organizăm în viitorul apropiat.

Unul din cel mai important obstacol în afacerea mea sunt – EU! Realizările companiei noastre este PERSONALUL! Noi foarte mult ținem la fiecare angajat, și ne este foarte trist cînd cineva trebuie să ne părăsească. Suntem permanent în căutare de oameni noi, oameni energici, dinamici, care să aibă aceleași viziuni și dorințe de a aduce un produs bun pe piața animatoriei.

Toată activitatea mea de antreprenor s-a început practic o dată cu apariție fetiței noastre – Gabriela, vorbesc aici de perioada cînd am rămas însărcinată. Timp mult pentru dezvoltare nu am avut, dar totuși am încercat să fiu prezentă la mai multe evenimente. Eu ca doamnă, îmi place să merg la evenimente dedicate femeilor, așa cum sunt Women’s Summit Moldovan sau evenimentele AFAM.

Întotdeauna caut să mă dezvolt. Și mă bucur că piața din Moldova crește în produse pe care poate să ni le ofere în acest domeniu.

Domeniul Afacerilor, este un domeniu deschis cît pentru bărbați, atît și pentru femei. Eu cred că nu sexul persoanei contează, dar felul în care gîndește și acționează. Sunt femei care nu vor fi niciodată persoane de afaceri, dar sunt și bărbați care ar prefera să fie angajați și să steie în liniște cu responsabilități minime, riscuri aproape nule și pentru un salariu fix ce acoperă nevoile medii necesare.

În cee ace privește susținerea femeilor în afaceri – DA, susțin! În afacere se cere și un pic de gingășie, feminitate și tandrețe. 😉

Eu cred că recomandările mele ar reieși din cele scrise mai sus.

  1. Începeți afacerea chiar acum, după asta o să vă gîndiți cum să vă acoperiți cheltuielile. Nu-I obligatoriu să o faceți din prima sub formă juridică, începeți ca și freelancer, testați piața, testați nișa.
  2. RISCAȚI! Fraza: Cine nu riscă, nu bea șampanie! Este destul de actuală. Riscurile aduc experiență adrenalină, probleme și soluții.
  3. Dacă ești super bună într-un domeniu, dacă ai expertiză, dacă ai plăcere de la acest domeniu- TU ÎNCĂ NU AI O AFACERE??? ACȚIONEAZĂ! Curaj!

Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.