Eţcu Elena, Fondator şi Director Tradiţii Noi SRL, marca Ethnopera

„Să nu uităm că până la urmă clientul este cel care alege”

Am prins gustul bun în vestimentaţie de la bunica mea. Eram un copil creativ, mereu desenam, compuneam poezii sau croşetam. Dar am mers la facultatea de biochimie, pe atunci nu exista o facultate de design. Mi-am făcut o carieră la Academia de Ştiinţe, am un doctorat în biochimie, dar acum zece ani am făcut o schimbare şi mi-am deschis afacerea, îmi pare rău că nu am făcut-o mai înainte.

Am eu un specific mai deosebit îmi place să deschid drumuri, să fac ceea de ce ceilalţi se feresc. Aşa este şi cu întreprinderea pe care o conduc „Tradiţii Noi”. Când am apărut pe piaţă eram printre primii şi faptul că portul naţional acum este îmbrăcat nu doar pe scenă dar şi în viaţa de zi cu zi este şi meritul nostru.

Soţul meu este lingvistul Ion Eţcu şi eu mereu mă comparam cu el şi mă gândeam că nu voi fi o personalitate până nu voi realiza ceva. Am decis împreună că cuplul Eţco să facă ceva pentru fortificarea tradiţiilor naţionale. Astfel, a apărut „Tradiţii Noi”.

Afacerea a avut mai multe etape de dezvoltare. Iniţial, ne-am gândit mult ce să facem ca să ne fie şi drag sufletului. După identificarea ideii am făcut şi un studiu al pieţei, am investit în local şi apoi am dat startul. În acest an vom împlini zece ani de activitate.

O etapă importantă pentru întreprindere a fost dezvoltarea personalului începând cu mine însumi. Eu am învăţat tot ce ţine de afacere şi de posibilităţi de a obţine bani şi granturi, iar personalul tot ce ţine de croşetat, tendinţe etc. Când am lansat credeam că vor trece primii trei ani de afacere şi va fi mai uşor, dar după ce au trecut au venit alţii şi în continuare dezvolt întreprinderea şi încerc să fiu cea mai bună în domeniu.

Obstacole au fost şi vor fi. Primul a fost cel financiar, am început afacerea de la zero fără nici o investiţie, dar cu paşi mărunţi şi siguri am crescut. Un alt obstacol este concurenţa neloială, atunci când cineva spune zvonuri şi cuvinte urâte în adresa noastră. Dar să nu uităm că până la urmă clientul este cel care alege. Genul de activitate pe care îl fac, îl consider artă şi cred că între noi toţi care promovăm tradiţiile trebuie să fie o relaţie de respect şi de cooperare. Un alt aspect este că foştii angajaţi mă plagiază, acest fapt doare. Dar gândesc pozitiv, faptul că ei mă plagiază arată că eu sunt bună, şi eu oricum voi fi măcar cu un pas înainte.

Aş vrea să-i mulţumesc soţului care a crezut în mine, dacă pentru cineva ceea ce eu făceam era o nebunie, atunci el a crezut şi crede în talentul meu şi mă susţine şi încurajează.

Eţcu Elena2Instruirea este foarte importantă. Eu şi acum fac un master în management şi drept la Universitatea Cooperatistă Comercială. Dar pe parcurs am mers la foarte multe cursuri de instruire de management, contabilitate, gestionarea echipei … Tot ce apărea ca necesitate, mergeam şi făceam cursuri. În plus citesc mult, cărţi de design, dezvoltare personală, gestionarea afacerilor, aici prefer autorii evrei, căci ei sunt cei mai mari antreprenori.

Dacă aş putea să schimb ceva, atunci aş face design, căci cred că menirea mea este anume în acest domeniu.

În timpul liber îmi place să comunic cu animalele pe care le am, câinii şi pisica, văd în comportamentul lor foarte multă logică. Totodată îmi place foarte mult să călătoresc, în călătorii găsesc multă inspiraţie. Observ mai multe lucruri care pot fi transformate în decor pe haine. Şi îmi mai place foarte mult să fac fotografii.

Întotdeauna am susţinut femeile în afaceri, acum creez condiţii de lucru pentru mai multe doamne. Avem femei care lucrează acasă, persoane cu dizabilităţi şi de asemenea le ofer cursuri de perfecţionare gratuite, astfel acestea pot învăţa şi câştiga mai mult. Totodată colaborez cu Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă şi cu alte organizaţii internaţionale pentru migraţie. Acestea ne trimit persoane care ar putea să lucreze la noi, iar noi le oferim cursuri de perfecționare și un post de muncă.

Femeile sunt pilonii familiei, ele sunt foarte sensibile la schimbări. Mediul de afaceri este rigid, iar atunci când o femeie vrea să se lanseze în afaceri trebuie să se gândească bine la ce este pregătită să renunţe. În special în prima perioadă trebuie să uiţi de timp, de spaţiu, dorinţe, pofte. E bine să contezi pe tine însuşi şi nicidecum pe ajutorul altora pentru a depăşi primii ani de la lansare, primele provocări. Cântăriţi-vă foarte bine puterile şi lăsaţi-vă timp şi pentru instruire şi învăţaţi pe greşelile altora.


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.