Ina Chiriac, Director Wissmatec:
„ Fiţi curajoase şi curioase în domeniul în care activaţi”
După absolvirea facultăţii am aplicat la compania Sty Fly, până a ajunge să-mi ofere un termen de probă, am avut mai multe încercări de a ajunge la ei. Datorită insistenţei mele am fost luată la o perioadă de probă, după ea am fost angajată ca maistru. În jumătate de an am fost numită ca şef de depozit şi realizam lucrări exclusive pentru prietenii fondatorilor.
După Sty Fly am fost angajată ca manager în compania Wissmatec. Când am ajuns aici nu avem o experienţă în spate, în plus toată documentaţia era în germană. Compania era nouă pe piaţă, iar în primii doi ani de activitate s-a axatat mai mult pe importuri. Am devenit director în 2009, atunci am început să merg în vizite de studiu pentru a acumula experienţă.
În dezvoltarea carierei mele am întâlnit mai multe dificultăţi. În perioada în care compania era specializată pe import o dificultate era serviciul vamal. O altă problemă este faptul că nu avem un spaţiu propriu, dar îl luăm în chirie, astfel nu avem o stabilitate a spaţiului. Probleme cu lumina, transportatorii, reţineri în vamă. Şi o problemă pe care cu siguranţă o întâlnesc şi alte companii este personalul necalificat. O problemă este şi faptul că mulţi bărbaţi văzând o femeie într-o poziţie, se gândesc că în spatele ei este cineva. Totodată de cele mai multe ori un bărbat vrea să discute cu un bărbat, crede că femeile sunt incompetente. În calitate de director deja de şase ani am avut parte de mai multe dificultăţi, dar am muncit şi le-am depăşit.
O realizare cu care mă mândresc este un sistem ventilator pentru o companie europeană. A fost greu să obţinem acest contract, dar am reuşit şi am demonstrat că în Moldova se face calitate europeană. Acesta a fost primul meu proiect reuşit.
Un mentor pentru mine este fondatorul companiei Wissmatec, Martin Winkelnkemper, care mi-a fost aproape din 2010. Lucrăm împreună şi învăţ multe de la el. El are ambiţie şi practică din Germania. Am fost pusă în diverse situaţii şi a trebuie să iau decizii corecte pentru ambele ţări. El a fost una dintre persoanele care m-au ajutat să mă depăşesc.
Vreau să cunosc mai multe, în place ceea ce fac şi sunt curioasă, căci mereu apare ceva nou. Pe viitor vreau să dezvolt compania, mă bucur că avem trecere la piaţa europeană prin intermediul fondatorilor care au îndrăgit ţara noastră şi se luptă cu sistemul din ţară. Căci mai mulţi investitori străini au avut curajul să lupte cu acest sistem şi să vrea să-l facă să funcţioneze pentru a ajuta companiile cu acelaşi spectru de servicii. Eu cred Moldova poate să facă lucruri frumoase. La noi, aici poate fi ridicată producerea şi nu doar pentru UE dar şi pentru alte ţări. Moldova ar putea o fi o punte de legătură dintre Est şi Vest.
E foarte greu să fii antreprenor în special în domeniul producerii şi să lucrezi mai mult printre bărbaţi. Uneori ideea mea pentru a fi realizată trebuie să o trec printr-o terţă persoană pentru a fi auzită. Însă să fi femeie este şi un avantaj, femeile sunt diferite şi deseori găsesc legătura pe baza psihologică atât la bărbaţi, cât şi la femei.
Îmi doresc să văd cât mai multe femei în afaceri. Eu ajut femeile care vor să-şi lanseze ceva al său, le împărtăşesc experienţa şi vin cu idei despre cum să faci o afacere cu bani puţini dar cu perspectivă. Unele femei pe care le-am consultat au deja succes, fapt ce mă bucură mult.
Femeile care aleg să facă carieră, e important să le placă ceea ce fac. În cazul afacerilor trebuie să conştientizeze că în calitate de fondator tu trebuie să fii cea care deschide şi închide biroul. E important să depui efort şi să nu aştepţi rezultate a doua zi. E doresc femeilor încredere în sine şi puterea să-şi depăşească fricile. Fiţi curajoase şi curioase în domeniul în care activaţi. Investiţi în dezvoltarea personală şi e important să aveţi atât planul A şi B, cât şi C. Planul C să fie al tău, individual, aşa cum tu vezi afacerea ta şi unde vrei să mergi cu ea.
În timpul liber călătoresc, merg într-o altă ţară doar pentru a schimba atmosfera. Îmi place să mă văd cu prietenii, este o tradiţie ca în fiecare joi mai mulţi oameni de afaceri se întâlnesc la o cafea. Totodată aş vrea să am mai mult timp liber şi pentru mine.
Acest articol a fost creat de catre Asociatia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.