Irina Revin, fondatoarea „Revin Pro”
„Adeseori lipsa experienţei este o mare oportunitate”
„Am absolvit Academia de Studii Economice- specialitatea economist, şi Universitatea Tehnică- specialitatea management informaţional. După facultate am activat într-o companie de publicitate. Aici am ajuns la un nivel unde nu mai aveam creşte. Nu mă mai simţeam bine în poziţia pe care o ocupam, doream altceva. Astfel, într-o zi am hotărât pur şi simplu să plec.
Aveam bani pentru două luni şi mă gândeam foarte mult ce să fac. Aveam câteva puncte pe care mă axam, nu doream să lucrez pentru nimeni, doream să am libertate de timp, nu vroiam să merg la oficiu şi vroiam să fac ceva creativ. Vroiam ceva interesant şi am început să învăţ să construiesc site-uri. Am activat în calitate de freelancer timp de patru ani. M-am orientat iniţial pe piaţa Rusiei şi făceam site-uri, imagini de brand, după am ajuns şi pe piaţa din SUA. Aici însă contează reputaţia, background-ul, deja aveam nevoie de un contact juridic deoarece proiectele creşteau, sumele tot şi din acest motiv am decis să-mi deschid o afacere în SUA. Am deschis afacerea în Nevada, Las Vegas deoarece aici taxele sunt mici. În plus, a fost cu mult mai uşor să deschid o afacere în SUA, decât în Moldova.
Limba engleză este cea mai mare provocare pentru mine. Lucrând în SUA este necesar ca eu să cunosc limba, dar (zâmbeşte) recunosc că nu sunt foarte puternică la acest capitol. Însă, comunicarea este foarte importantă, clientul trebuie să vorbească cu persoana responsabilă, să ştie cine conduce afacerea. Trebuie să-l convingi că anume compania pe care o conduci e cea mai bună alegere. O altă provocare este faptul că foarte puţini cunosc Moldova, unde se află şi ce reprezintă.
Realizarea cu care mă mândresc este că am făcut o aplicaţie pentru una din băncile din Nevada. Este şi un pas important pentru companie. Băncile sunt foarte reticente faţă de cineva nouă pe piaţă şi rareori lucrează cu cineva necunoscut. Însă, nouă ne-a reuşit, reprezentanţii companiei au venit în Moldova pentru a discuta cu mine. Ştiam că este un pas important, aşa că am mers la risc. Le-am propus să le facem timp de o lună aplicaţie, fără avans şi dacă le place o cumpără, dacă nu, nu. Ei au fost de acord. Pentru a crea un produs bun am atras programatori care nu erau din echipa mea, din China, Rusia, India. Ştiam că dacă nu ne cumpără aplicaţia, dau faliment, dar riscul a dat roade. Băncii i-a plăcut mult aplicaţia şi a achitat mai mult decât am convenit.
Nu am avut mentori, multe din ceea ce am învăţat este din cărţi. Pot să spun că sunt o cititoare înrăită, citesc foarte mult. Acum citesc cartea scrisă de fostul mentor al companiei Apple „The art of the start” de Guy Kawasaki. Cartea este foarte bună, aici găsim detalii despre afacere, cum să o creşti, dezvolţi.
Eu tind ca afacerea mea să crească de la prestare de servicii la cea de dezvoltare a serviciilor. Vreau să dezvolt o aplicaţie, să ofer ceva ce va interesa consumatorii, să inventez ceva pentru publicul larg.
Paralele cu afacerea mai sunt şi co-fondatoare la Asociaţiei Antreprenorilor cu dizabilităţi din RM „Abilităţi Europene Fără Limite”. Aici investesc marea parte a timpului liber. Organizăm cursuri şi diverse activităţi pentru abilitarea persoanelor cu dizabilităţi. Scopul nostru este de a-i motiva să lucreze, şi ca aceştia să fie independenţi, singuri să-şi manevreze viaţa.
Abilitarea femeilor este foarte importantă. Este necesar să le motivăm, să le arătăm că femeia din Moldova poate fi un lider. Recomand femeilor să creadă în sine şi în afacerea pe care o au. În plus adeseori lipsa experienţei este o mare oportunitate. O persoană care porneşte afacerea şi se gândeşte care sunt obstacolele pe care le va întâlni, le întâlneşte, cei care nu le cunosc le evită sau le rezolvă pe măsura apariţiei. Astfel, indiferent de experienţa pe care o aveţi începeţi să faceţi ceva.
Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.