Janna Grossu, Fondator şi Director „Pernamea” si „Uniformata”

„Pentru a face o afacere nu e nevoie să ai doar bani, trebuie să iubeşti ceea ce faci”

Janna Grossu spune că dacă ar fi la început de cale ar schimba multe datorită experienței pe care o are acum.

„Mi-aș angaja oameni responsabili de departamente ca să nu fac eu totul, aș sistematiza totul, mi-aș deschide propria fabrică” spune aceasta. Totodată ține să recomande femeilor să aibă încredre în ele și în propriile forțe. „Noi, femeile putem face multe și multe lucruri le ascundem în noi”. Totodată aceasta recomadă „să da-ți frâu liber experienței, cunoștinței și imaginației, iar atunci ve-ți vedea câte reușite ve-ți avea”.

Are o vastă experienţă în domeniul vânzărilor în cadrul unei companii MILM unde a ajuns să aibă o echipă de 200 de oameni. Apoi într-o companie suedeză, lucrând peste hotare. Revenită în ţară a început să-şi caute un job, dar a fost refuzată în mai mult de zece companii din motivul că are copii. Astfel, Janna spune „am decis că aşa nu poate dura mult, aşa că m-am apucat să import haine şi alte accesorii la comandă din diferite ţări timp de un an, însă am întâlnit o persoană care mi-a zis „de ce nu ai produce în Moldova şi să creşti economia ţării noastre”, aşa că m-am apucat să studiez piaţa şi să văd ce ş putea produce la noi ca să fie cerut”. Astfel, a apărut afacerea de coasere şi comercializare a uniformelor. Antreprenoarea spune că a hotărât că nişa cu uniforme poate lucra dacă o gestionezi corect, şi „DA” a avut dreptate. Cel mai mare obstacole pe care l-a întâlnit a fost lipsa cadrelor de muncă. Iar cea mai mare realizare „ să îmbrac peste cinci mii de copii în uniforme. Au fost cusute 23 de mii de piese vestimentare (sacouri, fuste, sarafane şi cămaşi) chiar dacă a avut obstacole, retururi şi alte greutăţi de parcurs”.

Dezvoltarea personală este importantă pentru Janna, aceasta spune „am făcut diverse cursuri începând cu cele de croitor modelier, coaching de la Angry Business şi le mulţumesc mentorilor Alina Andriuţă, Alexandru Bordea şi Olga Ţapordei că m-au motivat să reînvii afacerea care încetul cu încetul murea. Întotdeauna le-am admirat pe Olga Melniciuc şi Stela Jemna şi mă întrebam când reuşesc femeile astea şi de fiece dată când discutam cu ele sau ascultam vreun discurs mă motivau să merg mai departe. Săptămânal sunt prezentă la diverse evenimente. În plus citesc, cărţi care m-au ajutat cum ar fi: Tată Bogat, Tată sărac, Secretul şi cărţile lui Osho”.

Janna Grossu2Totodată încearcă mereu să implice femeile în evenimentele unde sunt promovate femeile în politică şi afaceri, „însă nu tuturor le este predestinat să facă afaceri” susţine antreprenoarea. „Pentru a face o afacere nu e nevoie să ai doar bani, trebuie să iubeşti ceea ce faci, să o faci cu dedicaţie, doar atunci vei avea succes„.

Janna pe lângă afacerea pe care o conduce mai este partener la Perna Mea ce se ocupă cu producerea pernelor pentru gravide şi casă. Iar acum, a mai deschis un proiect cu bordurile şi lenjeria de pat pentru copilaşi fabricate în Moldova din bumbac.

 

 


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.