Marina Pohilenco, fondatoarea PoMarinKids:

„La baza succesului stau obişnuinţele”

Odată cu industrializarea lumea a uitat ce este brodat, tricotat, noi ne-am propus să renaştem aceste tradiţii şi să cultivăm copiilor dragostea faţă de frumos şi tradiţie.

Stând acasă cu fetiţa visam la ceva, doream să dezvolt ceva, dar nu ştiam ce, însă mereu am fost pasionată de artă şi design. Iniţial urmăream tot ce era legat de aceste domeniu, în special stilul vintage, clasic şi modern. Distribuiam pe reţelele sociale şi am primit un feedback pozitiv. Am început singură să fac plapume şi lenjerie de pat pentru copii. M-a rugat cineva şi am făcu câteva la comandă, iar odată cu creşterea cereri am crescut şi eu. În 2012 mi-am lansat afacerea, acum lucrăm mult la dezvoltarea afacerii şi la producerea a ceva unic, frumos şi calitativ.

Afacerea este şi un proiect social. La noi lucrează persoane cu dizabilităţi, ele fac elementele artizanale, hand-made. Totodată oferim angajare şi tinerilor absolvenţi. Prima angajată a fost o doamnă cu o experienţă în spate, care m-a învăţat multe despre cum trebuie să comunic cu angajaţii.

Cel mai mare obstacol pentru mine a fost frica. Frica de a începe să produc mai mult, frica că producţia nu va plăcea oamenilor, sau că va fi considerat prea scump şi nu se va cumpăra. Dar treptat le-am depăşit.

Realizarea cu care mă mândresc este că am o familie fericită şi care mă susţine. Soţul a fost pentru mine cel mai bun mentor, şi mama care m-a învăţat să văd lucrurile, să fac diferenţa dintre bine şi rău.

Pe viitor vom crea un magazin online, pentru ca fiecare să poată să-şi comande produsul dorit, de acasă. Îl vom face foarte comod, în plus atu-ul nostru va fi că pozele plasate pe site vor corespunde cu ceea ce vindem, vrem ca cumpărătorii să aibă încredere în noi. Totodată pe viitor ne vom diversifica serviciile: hăinuţe pentru copii, mobilier etc.

Odată cu dezvoltarea mea personală voi investi şi în cea a echipei, pentru mine e importantă dezvoltarea angajaţilor. Acum mă aflu în etapa de continuă dezvoltare. Frecventez seminare, citesc literatură de dezvoltare personală şi despre management.

Cred că la baza succesului stau obişnuinţele. Obişnuinţa de a lucra calitativ, de a te trezi mai devreme, de a face lucru onest, dar e important să te ocupi cu ceea ce îţi place.

Dacă vrei să faci o afacere, atunci trebuie să o lansezi, să încerci, căci nimic rău nu se va întâmpla. Le doresc femeilor care sunt la început de cale să-şi găsească un mentor şi să fie susţinute de cei apropiaţi. Totodată să fie atentă la greşelile altora şi să înveţe pe baza acestora. Eu susţin femeile în afaceri, cred că e important să faci ceea ce îţi place şi să munceşti pentru tine.

Timpul liber îl petrec cu fetiţa mea, ne nebunim, ne jucăm citim împreună. Uneori mai tricotez şi citesc.


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.