Nelea Motricală, coordonator de proiect la CEED Moldova
„Mentor mi-a fost fiecare om pe care l-am întâlnit în viaţă”
Mi-am obţinut licenţa în business şi administrare la o Universitate din Olanda, iar după revenirea în ţară am deschis o agenţie de turism. Acum sunt coordonator de proiect la CEED Moldova, centru de susţinere şi dezvoltare a antreprenorilor.
Deja de o lună am transmis agenţia unei persoane de încredere, am făcut-o cadou unui ghid cu care am colaborat timp de doi ani. Căci după doi ani de activitate în domeniul turismului am înţeles că vreau să fac altceva.
Când m-am hotărât să deschid afacerea nu am avut dificultăţi la nivel personal, datorită faptului că sunt o fire perseverentă şi dacă mi-am propus ceva, cu siguranţă voi atinge acel scop. Dificultate în cazul meu a fost legislaţia, căci atunci când mi-am deschis agenţia nu am studiat ceea ce prevede legea, nici nu ştiam că fac o activitate licenţiată, am aflat abia după jumătate de an. Dar, nu am avut mari probleme, mi-am făcut dosarul cu toate actele necesare şi mi-am legalizat afacerea. A fost problematic că am umblat pe la mai multe „uşi”.
Eu mi-am dorit o agenţie online, dar legislaţia nu prevede aşa tip de agenţie de turism. Totodată ca agenţie de turism suntem impuşi de lege să aducem un număr de turişti având un anumit buget, astfel, am fost obligată să investesc bani în birou şi angajaţi.
O greşeală pe care am făcut este faptul că la realizarea site-ului am început să lucrez cu un freelancer, şi am pierdut şi bani şi timp, după care am fost nevoită să apelez la o agenţie. E important pentru un start-up să găsească o agenţie la un preţ accesibil care să lucreze calitativ.
În paralel cu activitatea la agenţie lucram şi la CEED Moldova. Aici avem diferite activităţi şi programe de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii: programe de mentorat, schimb de experienţă, instruiri.
Cred că realizarea este atunci când vezi rezultatul a ceea ce ai investit, astfel realizarea mea sunt EU, pentru că a investi în job, familie, copil, înseamnă că trebuie să investeşti în tine însuşi, m-am străduit mereu să investesc în mine la maxim. Dar ca şi pentru fiecare mamă realizarea mea cea mai mare este fetiţa mea.
Mentor mi-a fost fiecare om pe care l-am întâlnit în viaţă. Primii mei mentori au fost părinţii, mama care mi-a transmis răbdarea astfel încât tot ce se face se face spre bine şi tata care mi-a transmis curajul, el m-a învăţat să lupt şi să merg înainte. Mentori au fost şi toţi oamenii de afaceri pe care i-am avut în programul CEED. Angela Gladei, Octavian Armaşu, fostul meu director, Anatol Palade, antreprenorii internaţionali cu care am interacţionat şi care mi-au oferit idei sau încurajări. Îmi amintesc şi acum de Daniel Ray care mi-a spus „Eu cred că tu poţi face mai mult decât o agenţie de turism, poate ar trebui să ai curajul să mergi înainte”.
Jeff Hoffman pe care l-am întâlnit la Conferinţa Globală CEED în Maroco, el este cel care m-a numit un ghem de energie şi a subliniat că fac totul cu pasiune. Totodată Hoffman este persoana care mi-a dat de înţeles că pot face altceva decât o agenţie de turism. El este persoana care mi-a dat curaj să pun punct la ceva foarte important.
Acum sunt coordonator de programe la CEED, iar activitatea de aici m-a făcut vizibilă şi am primit o ofertă nouă de a lucra la un proiect.
Dezvoltarea personală este foarte importantă, mereu participam la training-uri şi alte evenimente de networking şi socializare. Am fost plecată din ţară timp de cinci ani, iar când am revenit am început să-mi construiesc relaţii. Primul meu job a fost în calitate de ambasador la o organizaţie non-guvernamentală a unor oameni de afaceri străini. Aici organizăm evenimente odată pe lună cu scopul de socializare. Totodată am fost şi vicepreşedinte la JCI. Acum însă sunt foarte selectivă şi particip la mai puţine evenimente, dar în cadrul organizaţiei am parte de foarte multe training-uri, în plus citesc mult.
În timpul liber practic sportul, fapt ce m-a învăţat să urmăresc un obiectiv şi să-l ating. O altă activitate este antreprenoriatul, căci îmi place să ajut oameni, să am provocări şi să găsesc soluţii. O altă plăcere sunt călătoriile, şi eu mă strădui să călătoresc cât mai mult împreună cu fiica mea.
Susţin femeile în afaceri, ba chiar în cadrului unui program BERD mi-am asumat angajamentul să ajut femeile antreprenoare. Nu sunt activistă pro feminin, uneori consider că se face abuz privind egalitatea între sexe. Eu când văd o femeie antreprenor o tratez la fel cum aş trata şi un bărbat antreprenor.
Femeilor care vor să-şi lanseze o afacere le recomand să lucreze cu profesionişti, astfel vor salva şi bani şi timp. Să studieze legislaţia în vigoare privind domeniul în care vor să activeze. Şi desigur să aibă curajul să înceapă, căci niciodată nu e târziu să faci ceva. Şi să zâmbească cât mai mult.
Acest articol a fost creat de catre Asociatia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.