Olga Găgăuz, director HR Simple Soltutions:

„ Lucrurile care te sperie cel mai mult, merită să fie făcute”

 Cele mai mari şi mai frumoase realizări vor fi în viitor, în prezent mă mândresc că am propria companie. Mi-am lansat compania acum patru luni. HR Simple Soltutions este specializată în dezvoltarea personalului, treninguri pentru specialiştii HR şi orientarea în carieră. Am ajuns să-mi deschid afacerea după ce am activat timp de cinci ani în sfera de recrutare.

De profesie sunt jurist, iar imediat după facultate am lucrat o perioadă pe profesie. Dar, când am ajuns în momentul că nu mă mai motivează munca pe care o fac, iar să merg la lucru a devenit obositor, m-am decis să schimb domeniul. Mi-am încercat norocul şi am găsit din prima un post în recrutare, domeniu care mi-a plăcut şi în care am crescut foarte mult. După ocuparea unui post de director într-o astfel de companie, am înţeles că  vreau propria afacere.

Nu am avut mentori, dar tot ceea ce e legat de afacere am învăţat de la foştii angajatori, de la fiecare dintre ei. Cel mai mult m-a fascinat curajul cu care se implică în proiecte noi. În special m-a marcat un om de afaceri pentru care nimic nu este imposibil, mereu găsea soluţii.

Totodată sunt adepta ideii lui Lorand Soares Szasz „Dezvoltă-te pe tine şi afacerea se va dezvolta cu tine”. Dezvoltarea mea personală este continuă. Am făcut un curs pentru antreprenorii începători, un curs sistematizat din care am învăţat foarte multe. În plus, la început compania fiind mică faci de toate. Cel mai mult îmi place să fac marketing şi să-l fac pentru compania mea.

În fiecare zi am parte de provocări şi oportunităţi. Cele mai mari sunt cele în care trebuie să mă depăşesc pe mine însumi. De fiecare dată fac un efort pentru a veni cu ceva nou, căci doar aşa reuşeşti să te dezvolţi. În plus am un fel de credo al vieţi: lucrurile care te sperie cel mai mult, merită să fie făcute. Astfel, când înţeleg că ceva mă sperie, înţelegerea acestui fapt mă face să merg înainte.

Olga Gagauz2Dacă aş putea să schimb ceva, aş schimba modalitatea în care mi-am lansat prima afacere. A fost cu mulţi ani în urmă, lucram la primul meu job, asistentă de jurist. Am plecat pentru a mă lansa în afaceri şi datorită greşelilor făcute atunci, acum îmi conduc mai bine afacerea. Asta este ceea ce  probabil aş schimba.

Timpul liber este foarte preţios pentru mine. Dar, atunci când îl am brodez, citesc şi privesc seriale bune, care relaxează.

Femeilor le recomand să nu le fie frică, să iasă din zona de confort şi să acţioneze. Şi cât mai mult networking, căci niciodată nu ştii de unde vine ajutorul, tot ce avem în viaţă vine prin oameni. Astfel, vor obţine sprijinul de care au nevoie, informarea şi de ce nu, finanţare. În plus acum sunt foarte multe organizaţii care se ocupă de abilitarea femeilor, AFAM este un exemplu. Iar cea mai mare încurajare pentru femei sunt exemplele altor femei care s-au lansat în afaceri şi au succes.


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.