Olga Melniciuc, Preşedinta Asociaţiei Femeilor Antreprenoare din Moldova
„Dorul de Moldova şi dorinţa de a fi utilă acasă m-au făcut să revin mereu”
Nu mă vedeam angajată ca economist când am aplicat la facultate, mă vedeam antreprenoare. În timpul facultăţii, la 19 ani, am deschis prima mea afacere. În căminul studenţesc am închiriat o cameră şi am cumpărat câteva maşini de spălat și uscat, iar studenţii achitau pentru a-şi spăla hainele. După această primă experienţă mi-am spus că iată ce vreau să fac în viitor – să câștig bani prin a ajuta oamenii.
Apoi a urmat un job în București în calitate de director comercial într-o companie de import a produselor metalice. De la angajatorul din Romania, care mi-a fost și mentor, am învățat despre afaceri internaționale și viața în străinătate, despre cum să reușești fără un ajutor, ci doar cu ambiție sănătoasă de a fi cel mai bun. Apoi am hotărât să-mi continui studiile și am aplicat la un centru de cercetare și studii avansate în domeniul Afacerilor Europene în Serbia. Am câștigat bursa şi am plecat. Acolo am învăţat totul despre fondurile europene şi asistenţa externă. În 2007, după o perioadă de lucru în cadrul Ministerului de Integrare Europeană în București, am decis să revin în țară. Dorul de Moldova şi dorinţa de a fi utilă acasă m-au făcut să revin mereu.
M-am angajat la ODIMM unde am lucrat ca şefă de direcție de planificare, coordonare și monitorizare a programelor pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii. Aici m-am ocupat de elaborarea strategiilor, programelor și proiectelor de dezvoltare a IMM-urilor, precum şi de implementarea acestora. Analizam problemele sectorului, veneam cu inițiative şi găseam parteneri și finanţatori. Am învăţat cum să scriu strategii și proiecte, cum lucrează donatorii şi, peste aproape 5 ani, am hotărât că e timpul să continui pe cont propriu. Astfel, în 2012 plec de la ODIMM şi deschid o afacere în consultanță pe accesarea fondurilor nerambursabile pentru sectorul privat și non-profit.
Printre o mulțime de seminare și instruiri făcute, în 2011 particip la două programe care au avut un impact deosebit asupra dezvoltării mele: în Romania la un program pentru tineri lideri al Aspen Institute și în SUA la un program de schimb pentru profesioniști. Fiind inspirată de oameni, viziunile și rezultatele lor, în 2011 cu o echipăde voluntari inițiez proiectul LeaderSHE – un program de dezvoltare pentru tinere cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Dintr-o inițiativă mică, acest proiect devine unul renumit nu doar în Moldova, dar și peste hotarele ei, precum SUA, Romania, Serbia, Ucraina și Azerbaidjan. Aceasta este meritul întregii echipe cu care am putut să visăm în unison și să depunem toate eforturile la realizarea acestor vise.
Pasiunea mea pentru dezvoltarea personală, încredere în sine și disciplină m-au ajutat să iau unele decizii importante și destul de complicate în viaţă. În tot ce am reușit să ating, nu am avut doar succese și laude, dar și eșecuri, care m-au făcut mai dură și mai focusată pe ce și unde vreau să fiu. Sunt mulțumită lecțiilor de viața, pentru că fără acestea nu eram unde sunt acum. Periodic îmi evaluezi rezultatele, cer feedback, apoi îmi pun scopuri noi.
Din dorința mea de a comasa două priorităţi care mă inspiră: antreprenoriat și dezvoltarea femeilor, – a apărut AFAM. AFAM este o platforma pentru femei puternice, dedicate și implicate, femei care schimbă lumea prin antreprenoriat, care sunt deschise noilor provocări și nu cunosc cuvântul „stop”! În prezent sunt mai mult de 40 de membre, iar numărul acestora este în permanentă creştere. Îmi place ceea ce face şi ce reprezintă AFAM. Înţeleg că avem multe de făcut pentru a creşte numărul femeilor în afaceri și a încuraja femei să conducă. Însă noi, cei de la AFAM, credem că dacă femeia poate conduce o întreprindere, atunci ea este în stare să conducă și o țară.
Mentori şi persoane care m-au influenţat au fost mulți, atât bărbaţi cât şi femei. Mereu am fost înconjurată cu persoane de la care învăţam. La început părinții, apoi prietenii, colegii și partenerii. Unii cunosc că îmi sunt mentori, de la alții „fur” experiența pe ascuns. În viaţă trebuie să ai cât mai mulți mentori și să alegi ce e mai bun de la fiecare persoană pentru a-ți contura propria istorie de succes. Eu cred că cel mai mult înveți atunci când îi înveți pe alții, iar pentru aceasta, la un moment dat, trebuie să devii și tu mentor pentru cei care au nevoie de ajutorul, inspirația și sfatul tău.
Citesc foarte mult şi ascult, mereu am în maşină câteva cărţi audio, preponderent din domeniul afacerilor și autodezvoltării. Foarte mult învăţ de la oameni. Fiecare om este ca o carte pentru mine. Fac mult sport, încerc totul de la tenis pana la înot și diving. Călătoresc mult și departe. Timpul liber îl petrec cu prietenii. De ceva timp am înțeles că cea mai mare valoare o aduce comunicarea cu cei dragi.
Nu cred că succesul este un rezultat final, dar mai degrabă un proces continuu care vine prin permanentă schimbare și inovare. Eu mă plictisesc repede și evit rutina. Niciodată nu ezit să ies din zona de confort, chiar caut oportunități de a o face. De fiecare dată încerc ceva nou, îmi place să mă descopăr. Sunt în permanentă mişcare.
Susţin femeile şi le ajut, o fac prin intermediul AFAM dar şi personal, ca mentor. Am devenit mult mai sensibilă la ceea ce se petrece în domeniul egalității de gen în viață antreprenorială, bat alarma și sensibilizez pe alţii. Prin propriul exemplu arăt că femeile pot reuși și pot ajunge foarte departe dacă își doresc acest lucru.
Femeilor le recomand să nu se sperie de eventualele eşecuri, fără de ele nu ar exista reușite. Să nu le fie frică să creadă în visele lor și să îndrăznească să viseze la ceva cât mai mare. Să nu le fie frică să fie în afara propriilor limitelor şi stereotipurilor societății. Să rămână autentice și încrezute in sine în ciuda așteptărilor altora. Și când cresc și avansează, să nu uite că au responsabilitatea să promoveze şi să ajute pe alte doamne. Pentru că împreună suntem mai puternice și dacă nu ne ajutăm noi, atunci cine?
Acest articol a fost creat de catre Asociatia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.