Olga Şchiopu, Director Medical, Spital Internaţional MEDPARK:
„Realizările mari sunt în faţa mea şi nu în spatele meu”
“Am început activitatea în calitate de medic acum 13 ani, în paralel, în primii ani pentru a supraveţui mai făceam două, trei activităţi intelectuale. La un moment dat am decis să mă concentrez asupra medicinei, am investit în dezvoltarea profesională. Cred că anume datorită acestui fapt am ajuns să fiu director medical la Medpark. Bagajul cu care am venit, a fost unul bun: multiple stagieri peste hotare, experienţă profesională importantă din cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, care în fond este Alma mater pentru mine, precum şi USFM N. Testemiţanu, pregătire academică şi ştiinţifică, engleză fluentă.
Dorinţa de noi activităţi a dus la fondarea Uniunii Instituţiilor Medico-Sanitare private din Moldova. Aceasta întruneşte cele mai importante instituţii medicale private. Colegii mi-au încredinţat misiunea de fi reprezentantul oficial şi vocea lor alegându-mă în calitate de Preşedinte.
Oportunitatea cea mai mare a fost atunci când am devenit mama singură. Situaţia dată m-a impusă să preiau controlul deplin asupra vieţii mele şi al copilului meu. De aici vine încrederea în forţele proprii şi tot de atunci pentru mine a dispărut noţiunea „eu nu pot”. Viaţa este o ascensiune continuă şi cred că realizările mari sunt în faţa mea şi nu în spatele meu.
Orice experienţă este utilă, orice persoană cu impact pozitiv sau negativ te învaţă ceva. Nu există cunoştinte care să nu fie de folos ulterior în viaţă. În dezvoltarea mea m-a influenţat mult mediul academic USMF, apoi corpul didactic al catedrei neurologie unde am văzut ce înseamnă inteligenţă spirituală. Datorită stafului administrativ al Institutului de Neurologie am acumulat neintenţionat experienţă organizatorică, legislativă. Experienţa şi cunoştinţele ce le-am acumulat în instituţia curentă sunt greu de subapreciat. Pentru mediul medical atât practic cât şi administrativ este o experienţă unică, inedită care mi-a lărgit substanţial orizonturile, mi-a modificat viziunile asupra tuturor situaţiilor, mi-a creat un mediu foarte favorabil pentru dezvoltare profesională. Aici, în Medpark, am avut mentori deosebiţi în domeniul administrării în Sănătate Publică.
Dezvoltarea personal este foarte important. Eu pe an merg la cel puţin două congrese internaţionale pe specialitate, două traininguri de specialitate preponderant în ţările europene. Îmi dezvolt continuu reţeaua de comunicare profesională, citesc tot ce ţine de dezvoltarea domeniului ocrotirii sănătaţii în Republica Moldova… şi lista continuă.
Dacă aş fi la început de drum, imediat după liceu, poate aş fi mers la altă facultate, ceva ce ţine de relaţii internaţionale şi diplomaţie. Dar în acelaşi timp consider că am făcut cea mai bună facultate din R. Moldova şi anume datorită acestei şcoli am învăţat că nu există situaţii fără ieşire.
Timpul liber îl dedic în totalitate familiei. Ea este cea mai importantă realizare a vieţii mele. Sunt mamă a trei copii şi am un soţ minunat, exact aşa cum mi-am dorit.
Sunt ferm convinsă că nu există diferenţe în abilităţi care sa depindă de gender. Niciodată în parcursul meu nu am resimţit personal discriminarea gender. Dar în acelaşi timp participând la diferite evenimente am realizat că problema discriminării femeilor este actuală pentru Republica Moldova. Susţin iniţiativele de Women Empowerment şi femeile în afaceri şi politică.
Toate realizările vin de la “Eu vreau şi eu pot să fac ”. Le doresc tuturor doamnelor să creadă în puterile lor şi să nu le fie frică să dorească chiar şi cele mai îndrăzneţe proiecte.
Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.