Otilia Drăguţan, director Berlizzo Grup:

„Capacitatea de a nu-ţi pierde speranţa îţi aduce succesul”

Mă mândresc că am reuşit să fac din companie ceea ce mi-am propus. Ea este exact ceea ce mi-am imaginat eu acum 13 ani, când am hotărât să mă lansez în afaceri. Am început cu servicii de traduceri, acum am ajuns să avem un spectru foarte larg de servicii: organizare de evenimente, comunicare şi relaţii publice, călătorii, consultanţă în HR. Berlizzo se află în etapa de dezvoltare şi pe viitor planific să-mi export câteva dintre servicii.

Aş vrea să-i mulţumesc soţului meu care m-a susţinut şi m-a încurajat şi o face în continuare. El este cel care mi-a oferit încrederea că eu voi putea face afaceri. Pe atunci era ceva neobişnuit, iar el mi-a spus să nu stau mult pe gânduri şi să fac ceva, spunându-mi „Dacă tu nu ai să poţi, nu o să poată nimeni”. Tot de la el am învăţat ce e organizarea. Dar, am o mulţime de oameni de la care am învăţat câte ceva. Cerul mereu mi-a pus în cale oamenii de care aveam nevoie. Un mentor bun poate fi oricine, de la fiecare persoană pe care o întâlneşti ai ce învăţa.

Obstacolul cel mai mare cred că este capacitatea de a-şi păstra speranţa. Atitudinea persoanei, este principalul obstacol. Eu cred că capacitatea de a nu-ţi pierde speranţa îţi aduce succesul. Desigur au fost şi alte dificultăţi cum ar fi insuficienţa surselor financiare, fluctuaţiile de personal, investiţiile, dar cu efort şi muncă le-am depăşit. În plus rezultatul a fost pe măsură.

Dacă aş putea întoarce timpul înapoi aş investi în autodezvoltare şi autoinstruire. Acum mă bucur că sunt o mulţime de posibilităţi de dezvoltare. Prima sursă de dezvoltare pentru mine sunt cărţile, citesc foarte mult de la literatura de specialitate la cea de dezvoltare personală şi beletristică. În plus, încerc să mă înconjur cu două categorii de oameni, unii de la care am ce învăţa şi alţii pe care eu îi pot învăţa ceva. Totodată urmăresc antreprenori cunoscuţi din lume şi traineri de dezvoltare personală.

Femeilor le recomand să aibă încredere în ceea ce pot face, în ceea ce sunt şi ceea ce pot deveni. Este foarte important să-şi determine o pasiune, e mai uşor să faci afacere dintr-o pasiune. Totodată le recomand să asculte pe oricine întâlnesc în cale, de la orice om poţi învăţa ceva util. Să-şi creeze un cerc de oameni care să le susţină şi să le încurajeze, oameni care să le sporească încrederea în sine. Şi desigur curaj, muncă şi timp.

Otilia Drăguţan2Eu absolut întâmplător am o echipă formată în mare parte de femei. Mereu încerc să le ridic încrederea în sine şi să le arăt că o femeie poate obţine orice. Totodată încerc să inspir prin propriul exemplu, sunt şi mentor în cadrul unui program de abilitare a femeilor. Iar pe viitor, poate îmi voi lansa propriul program de mentorat.

Timpul liber îl dedic copiilor, ador să comunic şi să mă joc cu ei. O altă parte îl petrec în grădină, este o pasiune mai specială care mă ajută să mă relaxez şi totodată mă revigorează. Şi desigur, citesc când am timp.


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.