Rodica Creţu, Directorul Academiei de business pentru copii şi adolescenţi din Moldova, Prospera:
„ E important să alegi ceea ce îţi place, căci din asta se dezvoltă afaceri prospere şi istorii de succes.”
Am ajuns să devin antreprenoare de la o provocare. Împreună cu colega mea, Galina ne-am zis într-o zi că vrem să fim angajatoare, aşa de la o discuţie telefonică s-a început aventura noastră. Noi, ambele fiind mame ne-am gândit să facem ceva pentru copiii. Astfel, am înfiinţat Academia de business pentru copii şi adolescenţi din Moldova, Prospera, specializată în educaţia non-formală. Timp de opt luni am studiat piaţa. Am făcut cunoştinţă cu partenerii, am cumpărat un program pentru o şcoală de tipul nostru, l-am adaptat la necesităţile şi condiţiile ţării. Iar, realizarea cea mai mare este că copiii vor să vină la noi.
Obstacole au fost şi vor fi. Ministerul Educaţiei cu care până la urmă nici nu am colaborat, nici nu am luptat. Noi suntem licenţiaţi, dar suntem priviţi ca nişte intruşi. Şcoala pe care noi o propunem este „altfel” decât cea tradiţională, unde timp de 12 ani se învaţă doar lucruri abstracte. Noi ne axăm pe educaţia non-formală şi pe cea financiară. Le dăm posibilitatea adolescenţilor să încerce diferite profesii.
Un altobstacol este şi că părinţii nu investesc în educaţia copiilor. Au fost şi alte obstacole pe care le-am depășşit. Am lucrat la nivel de iniţiativă şi am avut şi greşeli, dar am trecut de ele şi am mers mai departe. Tot timpul suntem în căutarea formulei de gestionare a afacerii. Mergem la traininguri şi cursuri de dezvoltare profesională şi personală. Le mulţumim partenerilor noştri din Kiev care ne-au ajutat şi ghidat. Ne inspirăm de la colegii din Rusia cu care avem o comunicare frumoasă.
E important să urmăreşti tot ce e nou în domeniul tău, să prinzi din mers şi să nu ai frică de greşeli, căci ele sunt inevitabile, atunci ai succes. Echipa cu care lucrezi e foarte importantă. Nouă ne-a reuşit să adunăm oameni care gândesc ca noi şi cu care încercăm să promovăm educaţia non-formală.
În viaţă nu am regrete şi nu aş schimba nimic în ea, fiecare moment, experienţă este ceva inedit şi extrem de interesant şi important pentru mine.
Timp liber nu prea am, afacerea consumă mult. Dar din puţinul pe care îl am călătoresc cu copiii mei, fac sport, încerc diferite lucruri noi, îmi văd prietenii şi comunic cu multă lume nouă şi diferită.
Nu m-am axat pe egalitatea de gender, nu fac diferenţa între femei şi bărbaţi în afaceri, dar cred că femeile sunt un pic mai responsabile, mai devotate ideii şi poate mai greu, dar le reuşeşte destul de multe.
Femeilor le recomand să se debaraseze de frici şi să-şi asculte intuiţia, deoarce cred că femeile au o intuiţie destul de dezvoltată. E important să alegi ceea ce îţi place, căci din asta se dezvoltă afaceri prospere şi istorii de succes.
Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.