Rodica Dumbrăveanu, co-fondatoarea unui laborator de dulciuri raw-vegane:

„ O ţară sănătoasă poate face lucruri frumoase”

Împreună cu colega mea, Olga Bălan, lucrăm la deschiderea unui laborator care se va ocupa cu producerea dulciurilor raw-vegane. Am ajuns la această idee de ceva timp, dar totul s-a început acum cinci ani, când am devenit vegetariană. Atunci am făcut şi o pasiune pentru gătit care a venit din necesitatea de a-mi diversifica alimentaţia. În doi ani am deschis un blog unde împărşeam cu prietenii reţetele pe care le cream. La început a fost un pic complicat în ceea ce ţine dobândirea unor produse, dar nu imposibil. Majoritatea produselor se află la un click distanţă. Sunt foarte multe site-uri inclusiv în România de unde poţi procura produsele, în plus societatea raw-veganilor este foarte dezvoltată.

Sunt arhitect de specialitate, iar acum pentru a avea şi o diplomă în domeniul în care îmi deschid afacerea, sunt studentă la o şcoală de nutriţie din Canada, The BodyMind Institute. Planificăm să creăm un laborator unde se vor prepara dulciurile cruditare. Dorim să ajungem şi în România, lucru care deja se întâmplă. Un alt scop este să educăm cât mai multe persoane despre modul sănătos de viaţă. Credem că o ţară sănătoasă poate face lucruri frumoase. Nu excludem ca treptat să ne diversificăm activitatea mai mult, cu alte servicii şi activităţi care să promoveze un mod sănătos de viaţă.

Mă mândresc cu faptul că sunt credibilă, oamenii au încredere în ceea ce fac. O altă realizare este faptul că, am ajuns în Bucureşti, la invitaţia Ligiei Pop, la cea mai mare expoziţie a raw veganilor din spaţiul Europei de Est. În plus am fost şi la o altă conferinţă a bloggerilor tot în materie de bucătărie şi mi-am făcut o serie de contacte a mai multor bucătari renumiţi din România, cu care posibil şi să colaborez pe viitor.

Nu am avut mentori în sensul clasic, dar au fost câţiva pe care i-am urmărit şi m-au inspirat. În acelaşi timp familia mea a reacţionat pozitiv şi m-a susţinut, m-a ajutat când a fost necesar.

Citesc, fac cursuri de nutriţie, merg la conferinţe, ateliere şi interacţionez cu oamenii. Interacţiunea şi socializarea este cea care te ajută să te dezvolţi.

Tot ceea ce fac inclusiv în timpul liber are o legătură cu afacerea pe care o dezvoltăm. Gătesc ceva nou, scriu pe blog şi încerc să călătoresc.

În ultimii ani a crescut numărul femeilor în afaceri şi mă bucură acest fapt. Eu mereu voi încuraja şi ajuta femei care doresc să se implice în afaceri. E important să avem cât mai multe femei proactive. Dacă vor să se lanseze în afaceri sfatul meu este să muncească cu dăruire şi perseverenţă. Iar, în momentul când simt că le oboseşte job-ul să plece.


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.