Rodica Tătaru, director şi proprietar AQA Event & Project Management

„Pentru a fi actuali pe piaţă suntem nevoiţi să investim foarte mult în dezvoltare”

Gestionarea afacerii mi se părea ceva din zona fantasticului. Îmi era mai bine având doar o fişă de post. Dar când mi s-a propus să preiau o afacere de organizare a evenimentelor, am acceptat. A fost o provocare, dar este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat, am fost scoasă din zona de confort.

Acum sunt directorul la AQA, o afacere care se ocupă de organizarea evenimentelor. Ne orientăm mai mult spre clienţi străini, astfel am organizat mai multe conferinţe pentru organizaţii ca Consiliul Europei, UNDP, Comisia Europeană ş.a.

În Moldova industria organizării evenimentelor este ca o pagină albă. Aqua, compania pe care o reprezint este pe cale de a deveni membru a Federaţiei Europene a Asociaţiilor Organizatorilor Profesionişti de Conferinţe. Este un bun început pentru a atinge scopul final de a face o destinaţie MICE (Meetings, Incentives, Congresses and Events) pentru europeni, pentru că avem ce arăta şi cu ce ne mândri. Industria organizării evenimentelor în Moldova nu prea este dezvoltată, dar eu vreau să ajut la creşterea şi dezvoltarea acesteia.

La viaţa mea am făcut mult voluntariat care m-a ajutat la dezvoltarea personală şi astfel am simţit că am abilitatea de a fi bună. Totodată în experienţa de voluntar am întâlnit oameni care mi-au putut oferi un sfat bun. Cred că e importantă ghidarea în viaţa fiecărui om, căci cineva străin vede mai bine abilităţile tale. şi poate să te ghideze, să te încurajeze, să mergi pe o cale sau alta.

Am ţinut să investesc în dezvoltarea mea personală. Acum investesc foarte mult în dezvoltarea echipei, consider că motivarea non financiară este mult mai importantă decât un bonus pentru salariu. Omul pe parcursul vieţii trebuie constant să crească, pentru a fi actuali pe piaţă suntem nevoiţi să investim foarte mult în dezvoltare.

O dificultate pe care o întâlnesc şi alţi antreprenori este sistemul care nu este favorabil pentru deschiderea afacerilor, şi nici pentru dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii. Sunt necesare mai multe programe care facilitează dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii, astfel businessul mic şi mijlociu va putea înflori mai rapid. Cred că schimbarea trebuie să vină de la noi, antreprenorii, să trecem peste obstacolele pe care le putem întâlni.

Femeilor le doresc foarte mult curaj, insistenţă şi să nu le fie frică să pună întrebări. Dacă au posibilitatea, să-şi ia un mentor, deseori e nevoie de o experienţă în spate. Totuşi cred că avem suficiente femei în afară şi în Republica Moldova care au demonstrat că suntem la fel de bune ca şi bărbaţii. În compania mea lucrează doar femei, poate este din cauza specificului job-ului, căci femeile au o inteligenţă emoţională şi mă simt foarte confortabil cu ele în echipă. E important să-şi faci job-ul foarte bine şi astfel se diminuează diferenţa pe care le creează societatea între bărbaţi şi femei.

Pentru mine este un lux să stau să citesc o carte bună şi mă refer la o carte în care îţi poţi adânci nasul. În timpul liber îmi place să petrec mult timp cu fiul meu şi să călătoresc.


Acest articol a fost creat de catre Asociatia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.