Rucan Minodora, Director Comercial „Ecosem Grup”, compania de construcţii:

„O afacere care aduce plăcere, va aduce şi bani”

 Nu am fost angajată niciodată, din start am început afacerea. Ideea de a-mi lansa o afacerea mi-a apărut pe când studiam la liceu şi făceam voluntariat. Astel, după absolvirea facultăţii mi-am deschis o întreprindere. Ulterior m-am căsătorit şi am început împreună cu soţul să lucrăm la propria noastră afacere. Ne-am gândit mult ce domeniu să alegem şi am hotărât să începem cu ceea ce cunoaştem mai bine. Primul domeniu de activitate a fost asamblarea calculatoarelor, un domeniu inedit pe atunci. Astfel, în 2004 şi 2005 am asamblat calculatoare, consider că acea investiţie de bani a fost cu succes.

Acum Eco Sem Grup este specializată pe domeniul construcţiilor. Totul a început de la faptul că soţul meu cocheta cu ideea de a construi, am hotărât că mai bine decât noi nu o va face nimeni. Am făcut actele necesare şi am obţint licenţa. O asociaţia a crezut în noi, în entuziasmul nostru, şi iată ne-am lansat în domeniul construcţiilor. În anii ceia era foarte mare cererea la apartamente şi companiile nu reuşeau.

Provocare a fost faptul că nu cunoşteam domeniul, învăţam din mers, mereu ne împărşeam timpul între şantier şi birou. Mai mult timp petreceam de fapt pe şantier decât în birou, aşa a apărut ideea de a ne face un birou provizoriu pe şantier. Zis şi făcut. Din 2006 până în 2008 am stat acolo şi am însuţit totul despre construcţie din talpă.

Principiile începerii unei afaceri le-am însuţit de la doamna Silvia Harnă, un marketolog foarte bun. Doamna fiind doctor în ştiinţe economice avea un Centru de Semiotică Economică unde acorda consultanţă în afaceri, în special în domeniul marketingului. Aici, făcând voluntariat am devenit discipolul doamnei, eu pentru ea fiind o carte deschisă unde ea îţi depozita cunoştinţele şi experienţa.

Am crescut întreprinderea de la zero. Pe parcursul dezvoltării afacerii am întâlnit mai multe dificultăţi. Cred că unul comun pentru toţi ar fi sistemul corupt, legislaţia care nu e pregătită pentru inovaţii. Obstacole, de fapt întâlnim în fiecare zi, de la început mai simple, acum mai complicate, mai perverse dacă aş putea astfel să mă exprim. Noi, însă, le rezolvăm pe toate, pe rând atunci când apar.

Ca femeie mi-a fost dificil să-mi creeiez o reputaţie în domeniul construcţiilor. Era o perioadă când mereu mă întrebau „cine stă în spatele tău, cine te ajută”, lumea este foarte dură în domeniu. Chiar ţi în cadrul companiei mi-a fost dificil, când soţul pleca în deplasări, rămâneam eu, trebuia să-i menţin pe toţi împreună. Iniţial toţi mă sfidau, nu credeau în mine, soţul era autoritatea, dar treptat totul s-a rezolvat. Ei au văzut că eu sunt un factor de decizie şi că lucrez mult. Când am născut al treilea copil, am stat acasă un an şi şase luni, atunci angajaţii mă chemau la lucru. Prezenţa mea îi face mai calmi şi soţul este mai echilibrat în luarea deciziilor.

Rucan Minodora2O provocare şi dificultate este pentru mine de a fi mamă şi femeie de afaceri. Eu când sunt acasă sunt doar mamă, soţie şi nu mă gândesc la afaceri, când sunt la muncă la fel, mă gândesc doar la muncă. Nu pot să mă gândesc la ambele în acelaşi timp, dar sper şi cred că îmi reuşeşte să fiu bună în ambele domenii. Căci, pentru mine cea mai mare realizare este familia.

Femeilor le recomand să nu le fie frică de a fi curajoase. În plus să înceapă o afacere care le aduce plăcere, căci le va aduce şi bani. În cadrul propriei companii eu încurajez femeile care au talent, ele aici pot creşte profesional. În plus e important să investească în propria dezvoltare. În acelaşi timp să nu uite că o femeie este fercită atunci când are o familie fericită şi integră. Iar afacerea/ cariera şi familia, unei altei a nu încurcă.

Eu nu număr banii care îi pot investi în mine, dacă este ceva care îmi este util şi necesar atunci merg. Particip la diverse traininguri, seminare, mă informez mereu pentru a şti despre inovaţiile din domeniu. Dezvoltarea trebuie să fie continuuă.

Tot timpul liber pe care îl am îl dedic familiei, copiilor, soţului. Mă joc, discut, citesc cu copii, facem plimbări în aer liber.


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.