Sobol Angela, fondator ArtProEco:
„Succesul este în mâna fiecăruia şi nu depinde de alţii.”
Realizarea mea este că am entuziasm şi speranţa că voi reuşi, şi voi reuşi. E greu, uneori batem pasul pe loc, dar mergem cu paşi siguri spre succes. După două joburi în marketing, m-am gândit că vreau să fac ceva acasă, la mine în sat. Fiind o amatoare de cereale, am zis de ce să nu fac fulgi de cereale de-ale noastre. Ideea odată venită m-a impulsionat să acţionez, am început să mă informez ce şi cum, de unde să iau şi ce să fac. Într-o bună zi deja duceam negocieri pentru procurarea utilajului. Mă bucur că am obţinut susţinerea unor fonduri europene care m-au ajutat să cumpăr utilajul de care aveam nevoie.
Odată ajuns utilajul, a apărut şi primul obstacol, transformatorul pentru energia electrică din sat nu era bun. Abia după jumătate de an furnizorul de energie a venit şi a schimbat transformatorul. Atunci am pus utilajul în priză, însă nu aveam reţetă pentru fulgi. S-a început perioada de experimente, ne doream un produs care să nu conţină aditivi şi E-uri, am dorit un produs Eco. Şi după mai multe încercări am găsit acea reţetă a fulgilor de cereale Ronţi. Am ajuns pe ultimii 50 de metri, a mai rămas doar câteva acte să le obţinem.
Acum ne aşteaptă cea mai mare provocare găsirea distribuitorilor, vrem ca fiecare să poată procura producţia noastră. Am muncit mult pentru a obţine o reţetă care face fulgii sănătoşi şi crocanţi. Iar, dacă aş fi putut schimba ceva, atunci aş fi schimbat transformatorul de energie înainte să vină utilajul, şi aveam să câştig jumătate de an.
Investesc în dezvoltarea mea personală şi profesională, deja ca manager de întreprindere. Încerc să merg la cât mai multe evenimente, să întâlnesc oameni cu afaceri în spate şi să învăţ cât mai multe de la ei. Sper că pe viitor Fulgii Ronţi vor fi un brand apreciat de consumatori şi cunoscut ca un produs sănătos şi natural pentru toţi. Totodată, îi mulţumesc criticului şi mentorului meu, soţul. El mă încurajează, îmi susţine ideea şi crede în reuşita mea.
E important ca femeile care se lansează să aibă încredere în propriile forţe şi să-şi asume riscuri. Să nu le fie frică să fie inovatoare într-un oarecare domeniu, astfel îşi asigură un avantaj. E necesar să cunoască bine domeniul în care se lansează şi cât mai mult curaj. Succesul este în mâna fiecăruia şi nu depinde de alţii. Eu susţin abilitarea femeilor. Ori de câte ori am ocazia ajut cu informaţii de unde ar putea obţine finanţare, cum să facă un business plan şi încerc să motivez. Dacă cineva cu adevărat doreşte, va reuşi.
Timpul liber îl petrec cu comoara mea, băieţelul meu care mă încarcă cu energie şi îmi oferă putere şi inspiraţie pentru a lucra în continuare.
Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.