Stela Moldovanu, directoarea Art-salonului „MolDeco”

Dacă munceşti, ai succes în orice domeniu

Sunt absolventă a facultăţii de Litere, facultate care mi-a oferit, cred eu, un grad de inteligenţă, nu o meserie. Perioada de studenţie a fost una foarte activă, am lucrat la radio, unde am încercat diverse activităţi şi am cunoscut oameni interesanţ cu care şi azi ţin legătura. Desigur că experienţa mea profesională este mai vastă, am fost traducătoare, secretară şi profesoară. Am lucrat şi într-o agenţie de turism, unde mi-am cunoscut şi soţul. Cu siguranţă pot să afirm că am încercat mai multe meserii până a ajunge antreprenor.

Afacerea am hotărât să o iniţiem după naşterea primului copil. A fost o trecere uşoară de la job la afacere. Sunt pasionată de broderie şi când căutam rame mai speciale pentru lucrările mele, am ajuns la producătorii de rame din Italia. Le-am propus acestora să fim distribuitorii lor pe piaţa din R. Moldova şi italienii au acceptat, ceea ce ne-a motivat să mergem înainte.

În activitatea noastră ne-am orientat mereu spre clienţi, nu ne-am propus să câştigăm mulţi bani, dar să aducem plăcere şi amintiri frumoase clienţilor noştri. Cred că ne-a reuşit, dovadă fiind armata de clienţi care mereu revin şi ne recomandă şi altora. Totodată şi noi ne-am diversificat producţia pentru a răspunde cerinţelor unui public cât mai larg, avem o gamă de produse pentru toate gusturile şi buzunarele. Pe lângă rame, facem şi piese unice la comandă, organizăm expoziţii, dar şi alte evenimente culturale şi sociale. Noi investim suflet în ceea ce facem.

Realizarea noastră sunt cei zece ani de activitate şi titlul de „Înrămători recomandaţi”. MolDeco este unicul atelier din Moldova care deţine acest titlu prestigios. L-am primit după ce am promovat un examen care ne-a verificat cunoştinţele despre arta înrămării în Marea Britanie.

Am întâlnit mai multe obstacole, dar ele au fost motive pentru a le depăşi şi a deveni mai buni. Nu am avut mentori care să ne sfătuiască ce să facem, de unde să începem, am reuşit în baza propriilor cunoştinţe. Pasiunea a fost cea care ne-a făcut să mergem înainte. Totodată investesc şi în dezvoltarea personală, iar ori de câte ori am ocazia, merg cu mare drag la cursuri, mi se pare absolut necesar să creşti.

Susţin femeile în afaceri, deoarece cred că femeile în afaceri sunt la fel de bune ca şi bărbaţii. Am observat că femeile se implică şi se manifestă mai mult în afacerile legate de artă şi frumos. Eu le recomand să nu ezite, să încerce ceea ce consideră că nu pot face. Să acţioneze, nu să aştepte, deoarece la început niciodată nu vei avea totul. Mergeţi înainte, dacă munceşti, ai succes în orice domeniu. În calitate de mentoră în diferite programe am încercat să inspir femeile tinere să se lanseze în afaceri. Iar ori de câte ori cineva îmi cere un sfat, îl ofer.

În timpul liber ascult muzică, merg la teatru sau la o seară de jazz, călătoresc.


Acest articol a fost creat de catre Asociatia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.