Untu Lilia, adminstrator CascomLux:

„E important să crezi că poţi”

  Afacerea începe de la tatăl soţului, care a lucrat în flota marină. Când a primit cascheta de serviciu îl incomoda foarte mult, şi astfel, a început să-i facă ajustări şi să o modeleze. Colegii lui au proba şi le-a plăcut foarte mult şi îl rugaseră să le facă şi lor, apoi au apărut şi primele comenzi. La început lucra doar soţul împreună cu mine şi tatăl său. Ţin minte că lucram fără instrumente şi toate operaţiile le făceam de mână, apoi când am cumpărat primul cuţit de croit, am fost foarte bucuroşi. În prezent avem 12 utilaje şi şase angajaţi.

Dificultăţile de care ne-am ciocnit au ţinut de partea financiară şi de lipsa unui spaţiu, unde să lucrăm. La început ne gândeam să închiriem ceva în Chişinău, după am hotărât că nouă ne iese mai profitabil să ne desfăşurăm activitatea în sat. Spaţiul ne aparşine, am investit doar în reparaţie. Susţinere financiară pentru dezvoltarea afacerii, încercăm să găsim participând la diverse concursuri şi programe de finanţare. Cu banii câştigaţi la concursul de business planuri vom cumpăra un alt utilaj, care ne va oferi mai mult timp.

Realizarea noastră cea mai mare sunt contractele pe care le-am încheiat cu mai multe structuri ale statului. Realizarea constă în faptul că ei ne aleg pe noi, produsul nostru. Pe viitor ne vom diversifica produsele şi vom ieşi la export. Noi avem calitate, preţ şi suntem deschişi pentru colaborare şi parteneriate. Acum au început să crească vânzările deoarece mai multe structuri de stat îşi schimbă uniforma.

Mentori şi parteneri de afaceri îmi sunt familia, soţul şi tatăl acestuia. Dezvoltăm afacerea împreună, ei se ocupă de producere, eu de promovare şi modernizare.

Citesc cărţi de educaţie financiară, merg la diverse cursuri pentru antreprenori organizate de ODIMM şi alte instituţii. În special mă interesează domeniile de atragerea investiţiilor, motivarea personalului, managementul şi vânzările. O resursă importantă de dezvoltare este şi internetul, unde găseşti o sumedenide de informaţii utile.

Susţin femeile în afaceri, acum încerc să o conving pe sora soţului să-şi deschidă propria afacere. E important să crezi că poţi, să fie încrezută în propriile forţe şi atunci vei putea. De asemenea, dacă ai posibilitatea să-ţi alegi un domeniu inovator cu puţină concurenţă. Dacă nu, atunci să vii cu un produs mai bun.


Acest articol a fost creat in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.