Xenia Muntean, fondator şi director Pyxis

„Oamenii sunt cea mai importantă resursă”

Pasiunea mea pentru marketing şi branding a apărut pe când eram voluntară într-o organizaţie non-guvernamentală. Acolo am făcut primii paşi în acest domeniu. În acelaşi timp am absolvit şi facultatea de Ştiinţe ale Comunicării. Când a apărut primul client eu nu mă gândeam că voi face antreprenoriat. Nu prea vedeam aceea sămânţă de antreprenor în mine, credeam că voi fi una din mulţii angajaţi ai unei companii. Dar oportunitatea dată m-a făcut să înţeleg că este cerere pentru nişte servicii pe care eu le pot livra.

M-am gândit bine ce vreau să fac şi în jumătate de an eram sigură ce doresc să propun pieţei. Am început să-mi adun o echipă. Construcţia unei echipe pe care să te poţi baza fiind şi unul dintre obstacolele pe care vreau să-l depăşesc. În domeniul în care activez oamenii sunt cea mai importantă resursă.

Totuşi deja am creat identităţile vizuale a zece companii, fapt cu care mă mândresc. Dar îmi doresc să cresc atât de mult în domeniul meu încât să pot influeţa industria dată. Din moment ce noi nu avem o industrie a marketing-ului digital îmi propun să am şi eu cota mea la dezvoltarea acesteia.

Investesc în dezvoltarea mea personală şi a echipei mele. Încerc să merg la cât mai multe evenimente pentru inspiraţie şi înţelepciune. Totodată sunt adepta cursurilor online, care îţi permit să înveţi de la profesionişti din întreaga lume stând comod acasă. Dar frecventez şi festivaluri sau programe de dezvoltare personală. Iar, dacă aş avea posibilitatea să întorc timpul înapoi, atunci aş investi mai mult timp în crearea unui branding corect al companiei pe care o conduc.

Nu am avut mentor în sensul clasic al acestui cuvânt, dar au fost mai multe persoane care m-au influenţat. De la fratele meu care m-a ajutat să-mi aleg profesia până la colegii cu care m-am dezvoltat ca lider. Un loc aparte îl ocupă şi consiliul de directori din cadrul ONG-ului unde am fost voluntară. Am învăţat foarte multe de la ei.

Susţin femeile în afaceri şi aş vrea să menţionez că domeniul marketing-ului digital este sfera perfectă care permite femeilor să aibă control asupra propriei vieţi. Aici nu se face diferenţă între bărbat sau femeie, contează ceea ce ştii şi poţi. Totodată îşi poţi alege profesia pe care o doreşti. Susţin ideile femeilor şi aş vrea să văd mai multe femei în acest domeniu, al marketingului digital. Contează să fie mai mult curaj şi mai multă încredere în sine.

Timpul liber este preţios pentru mine, deoarece este foarte puţin, dar când am posibilitatea atunci călătoresc, citesc cât mai mult beletristică şi petrec timpul în natură.


Acest articol a fost creat de catre Asociatia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), in cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile in politica”, implementat de Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor (UN Women) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in parteneriat cu Fundatia Est-Europeana si Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finantat de Guvernul Suediei.