Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), în parteneriat cu ENTRANSE şi GEN Moldova organizat în premieră la Chişinău
Conferinţa Naţională cu genericul „EXPERIENŢE DE SUCCES ALE FEMEILOR ANTREPRENOARE”.
Antreprenoriatul feminin, promovat la Chişinău prin Conferinţa Naţională cu genericul „EXPERIENŢE DE SUCCES ALE FEMEILOR ANTREPRENOARE”
Evenimentul a fost moderat de Iulia Iabanji, Director General ODIMM, iar invitaţii de onoare din cadrul acestuia au fost Efka Heder, Director SEECEL, Lilia Palii, Secretar de Stat, Olga Tapiola , soţia Ambasadorului Delegatiei UE în Moldova, Iva STAMENOVA Project Manager on Agriculture, Rural Development and Food Safety. Delegation of the European Union to Moldova, Lucia Uşurelu, expert naţional, ENTRANSE, Olesea Fortuna, expert naţional GEN Moldova şi Liudmila Stihi, expert naţional, ODIMM.
În deschidere, Iulia Iabanji a prezentat date statistice care reflectă nivelul antreprenoriatului feminin în Republica Moldova şi anume:
51,9% constituie femeile din total populaţie
36,5% rata de ocupare în rîndul femeilor
75% din total femei ocupate sunt angajate în calitate de salariat.
Femeile câştigă în medie cu 12,9% mai puţin faţă de bărbaţi
Doar 20,6% dintre primarii aleşi în 2015 sunt femei
27% sunt femei antreprenoare.
Efka Heder, Director SEECEL, a atras atenţia asupra faptului că „antreprenoriatul nu are gen. Şi de ce noi ne confruntăm cu un dezechilibru între antreprenoriatul feminin şi masculin?! De ce să nu participăm mai mult la susţinerea femeilor în domeniul afacerilor?” Efka Heder şi-a confirmat sprijinul pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin în Moldova şi a apreciat eforturile făcute pentru consolidarea acetuia în ţara noastră. Efka Heder a accentuat că trebuie să identificăm şi să stabilim clar direcţiile de investiţii în cadrul antreprenoriatului feminin.
„Este o mare plăcere să lucrăm cu Republica Moldova pentru că acest fapt este o experienţă excelentă pentru noi şi o posibilitate de a învăţa.”
Prezentă la eveniment, Olga Tapiola, soţia ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că „intenţionează să facă tot posibilul ca femeile din ţara noastră să vrea să se implice cu încredere în afaceri.”
Aceasta a declarat că „îşi va dedica ani pentru a lucra cu femeile, pentru a le arăta că ele pot face mult, că ele pot face lucruri frumoase, să aibă o familie, şi să fie nişte femei de succes în acelaşi timp şi să fie fericite”.
Secretarul de stat al Ministerului Economiei, Lilia Palii, a declarant că „antreprenoriatul feminine are un rol important în economia mondială, iar acest lucru este cert şi pentru Republica Moldova.”
Potrivit ei, antreprenoriatul feminine nu doar influenţează dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova, femeile au un cuvânt de spus pentru a asigura această durabilitate, pentru a contribui la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii în Republica Moldova.
Lilia Palii a precizat şi faptul că asigurarea egalităţii de gen în antreprenoriat este expres stipulată şi în cadrul Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, în cadrul Strategiei Naţionale 2020.
„Anul acesta la nivelul Minsterului Economiei noi am instituit şi o Comisie pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin care este prezidată de viceministrul Economiei, dar care include reprezentanţii mai multor autorităţi publice, mediului de afaceri, societăţii civile, mediului academic.”, a declarant Lilia Palii, menţionând că ministerul continuă să sprijine şi să faciliteze dezvoltarea antreprenoriatului feminin în Moldova.
De menţionat că în cadrul conferinţei a avut loc şi prezentarea practicilor de succes ale femeilor din ţara noastră.
La prezentarea practicilor de succes au participat trei antreprenoare din Moldova, nominalizate pentru succesele realizate în: Leadership, Orientarea către Client şi Educaţia Financiară – competenţe importante în asigurarea succesului într-o afacere. Principalele mesaje ale participantelor adresate femeilor antreprenoare sunt:
Nominaţia Educaţie Financiară: Valentina Uzun, compania „Azamet”. ”Sfatul meu pentru antreprenori este bazat pe experienţa mea personală. Felul în care voi trăiţi şi ceea ce realizaţi în viaţă depinde doar de voi, iar preţul succesului se va măsura în posibilitatea de a face faţă greutăţilor care apar în calea fiecăruia dintre noi”.
Nominaţia Orientare către Client: Victoria Novac, compania „EduJoc”. ”Folosind simple jucării, noi reuşim să inspirăm atât copiii, cât şi părinţii, să devină mai creativi. De aceea, vă îndemn pe voi, împreună să creăm o lume mai bună şi să ne amintim cum să ne jucăm”.
Nominaţia Leadership: Angela Chelaru. Compania “FRESH & JOY”. ”Ceea ce nu aţi face şi cum nu aţi face, trebuie să vă gândiţi, în primul rând, să fie bine pentru voi, pentru comunitatea în care trăiţi şi pentru binele întregii planete”.
Evenimentul are drept scop promovarea şi dezvoltarea antreprenoriatului feminin din ţările Europei de Sud-Est (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia şi Moldova), participante la Proiectul “Antreprenoriatul feminin – un motor de creare de locuri de muncă pentru Europa de Sud-Est” şi diseminarea practicilor de succes în acest domeniu.
Obiectivele conferinţei:
- Prezentarea oportunităţilor de lansare a femeilor în afaceri în Republica Moldova;
- Abordarea principalelor dificultăţi pentru implicarea mai activă a femeilor în afaceri;
- Încurajarea spiritului antreprenorial prin prezentarea practicilor de succes ale femeilor antreprenoare din 9 ţări participante la proiect. (https://www.youtube.com/watch?v=YiLe57On9sM)
Conferinţa Naţională „EXPERIENŢE DE SUCCES ALE FEMEILOR ANTREPRENOARE” face parte din Proiectul Internaţional “Antreprenoriatul feminin – un motor de creare de locuri de muncă pentru Europa de Sud-Est”, (www.seecel.eu), implementat de către SEECEL( South East European Centre for Entrepreneurial Learning), cu suportul financiar al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA).
Evenimentul dat este organizat cu suportul financiar al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA).