Proiectul ” Ambasadoare Junior pentru Schimbare Socială ”, finanțat de Fondul Canadian pentru Inițiative Locale și implementat de Platforma Națională a Femeilor din Moldova, a găzduit sesiunea de pitch pentru tineri și, totodată, evenimentul de închidere al proiectului „ Pitch pentru Schimbare Socială”. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele proiectului și reușitele tinerelor beneficiare ale activităților, promotoare active a inițiativelor de schimbare socială în comunitățile lor.

Pe parcursul a șase luni de implementare, proiectul Junior Social Ambassador a susținut și încurajat 20 de tinere din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria și UTA Găgăuzia să înțeleagă inovația socială și să dezvolte proiecte cu impact social, menite să constribuie la rezolvarea problemelor sociale și să genereze oportunități noi pentru comunitățile în care trăiesc. Sesiunea de Pitch pentru Schimbare Socială a fost găzduită de FinTech Moldova, în colaborare cu Facultatea de Relații Economice Internaționale (REI) a Academiei de Studii Economice din Moldova. Evenimentul a servit drept platformă de socializare și schimb de idei între tineri – viitori antreprenori sociali, studenți ai REI, antreprenori cu experiență și start -upuri rezidente ai Hub-ului FinTech.

Pe parcursul proiectului, Ambasadoarele Junior pentru Schimbare Socială selectate de PNFM au beneficiat de un program complex de training și mentorat pentru dezvoltarea încrederii și a competențelor de inovare socială. Evenimentul de pitch a reprezentat o oportunitate pentru echipele de tinere să-și prezinte conceptele de proiecte sau afaceri sociale în fața unei audiențe și să obțină feedback. Echipele de tinere au fost conduse de @VladaVulpe și @DanielaGîlea, care au dezvoltat și prezentat proiecte sociale pentru promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor și crearea oportunităților mai bune de educație extrașcolară pentru tinerii din medii dezavantajate.

Not Only Food este un proiect social dedicat tuturor tinerilor interesați de a învăța arta culinară atât pentru carieră, cât și pentru a duce o viață sănătoasă. Vlada consideră că în acest secol grăbit, tot mai mulți tineri sunt dezinteresați să gătească acasă și nu mai consideră gătitul drept o parte importantă din viața de zi cu zi, alegând mâncarea rapidă și nesănătoasă. Soluția propusă promite să crească gradul de conștientizare a tinerilor cu privire la oportunitățile nelimitate ale gătitului prin experimente gastronomice și cunoașterea diversității culturale în bucătărie.

Renovare și Redefinire: Tabăra ca motor al Schimbării Sociale este un proiect de refolosire a spațiilor și clădirilor vechi pentru a aduce folos grupurilor dezavantajate. Proiectul propune reabilitarea unei tabere de vară din satul Dubăsarii Vechi pentru a oferi acces larg tinerilor din sate, inclusiv persoanelor din grupuri vulnerabile, la zone și activități educaționale pentru dezvoltare. În calitate de viitor arhitect, Daniela îmbină cunoștinețele acumulate în cei 4 ani de studii în arhitectură pentru a proiecta viitoarea tabără în mod incluziv, pentru a servi comunității.

Formarea și educarea spiritului social în rândul tinerilor este esențială pentru a dezvolta și implementa soluții inovatoare în vederea promovării incluziunii sociale și a sustenabilității mediului ambiant în Republica Moldova. PNFM, împreună cu partenerii de dezvoltare, va continua să susțină acest sector prin dezvoltarea de instrumente alternative, care să ofere consultanță și sprijin tinerilor interesați de antreprenoriatul social și de proiectele de inovare socială, pentru a crea un viitor mai incluziv la noi acasă.

Proiectul „Abasadoare Junior pentru Schimbare Socială” s-a desfășurat în perioada iulie – decembrie, 2023, fiind implementat de Platforma Națională a Femeilor din Moldova cu suportul financiar al Fondului Canadian pentru Inițiative Locale (CFLI) și al Ambasadei Canada în România, Bulgaria și Moldova.