A fost elaborat studiul „Profilul Social și Economic al Tinerelor din Republica Moldova” (accesibil AICI), care prezintă modelul de dezvoltare socială, economică și de participare în comunitate, din perspectiva de gen, a tinerelor – femei și fete, cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani, din toate regiunile Republicii Moldova, inclusiv U.T.A. Găgăuzia și Transnistria.

„Profilul Social și Economic al Tinerelor din Republica Moldova” include opinia a 71 de fete cu vârsta de 18 – 25 de ani, colectate prin metoda chestionarului, prin eșantionare simplă aleatorie, precum și concluziile de la consultărilor informale cu tinerele din raioanele Bălți, Fălești, Râșcani, Soroca și Ștefan-Vodă. Toate regiunile de dezvoltare sunt reprezentate în cercetare, inclusiv U.T.A. Găgăuzia și Transnistria.

Tinerii sunt motorul dezvoltării sustenabile și durabile a țării, iar stereotipurile de gen încă reprezintă un obstacol pentru participarea politică, economică și socială a tinerelor în Republica Moldova. Astfel, conform rezultatelor studiului, profilul social și economic al tinerelor cu vârsta 18 – 25 ani adoptă următorul model de dezvoltare:

Ocupație: Tinerele sunt implicate în educație – liceu/universitate (60%), și într-o mai mică măsură sunt active pe piața muncii (26%).

Implicarea în comunitate: Chestionatele consideră că tinerele din grupul de vârstă 18 – 25 se implică relativ activ în viața comunității, cu 50% indicând un nivel neutru de implicare – opțiunea 3 din 5. La nivel individual, tinerele se împart în 2 tabere: 1. Cele care se implică atunci când sunt invitate (34%), și 2. Cele care sunt mereu implicate.

Constrângeri și provocări:  Lipsa oportunităților de dezvoltarea profesională și de carieră, precum și a celor de dezvoltare personală, a abilităților și talentelor au fost selectate drept cele mai mari provocări pentru dezvoltarea socială și economică.

Alte obstacole: Tinerele sunt nevoite să se mute cu traiul în capitală pentru a accesa oportunități, inclusiv șanse de dezvoltare în sectorul de tineret. Tinerele din Transnistria și U.T.A. Găgăuzia suferă de insuficiența activităților în comunitate, a oportunităților de angajare în teritoriu și a structurilor de tineret consolidate, care ar putea sprijini tinerii.

Top cele mai importante oportunități de dezvoltare: 1. Accesarea locurilor de muncă bine plătite (peste 80% dintre respondente); 2. Posibilitatea învățării limbilor străine, mai ales a limbii engleze; 3. Accesibilitatea informației cu privire la egalitatea de gen și oportunitățile de dezvoltare pentru femei.

Alte oportunități considerate esențiale: Cursurile de orientare în carieră, de leadership, de educație financiară și digitală în corespundere cu cerințele pieței muncii.

Perspective de viitor: Deși peste 50% dintre tinere au indicat că vor rămâne să locuiască în Republica Moldova, un număr considerabil au indicat incertitudine în legătură cu planurile de viitor sau intenția de a părăsi țara în următorii 2 ani.

Percepții despre egalitatea de gen: Participantele sunt de acord cu faptul că femeile au dreptul la remunerare egală cu bărbații (80%); au încredere în dreptul de a-și alege profesia de viitor (77%), dar ezită să se considere totalmente independente după atingerea majoratului. Răspunsurile denotă neîncredere în forțele proprii cu privire la dezvoltarea unei afaceri de succes sau obținerea unui loc de muncă plătit în Moldova.

Discriminarea continuă să existe: Aprox. 40% dintre respondente au indicat că s-au găsit destul de des în situații de discriminare, în timp ce altele aproape 40% – foarte rar.

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați studiul „Profilul Social și Economic al Tinerelor din Republica Moldova”.

Această activitate este desfășurată în cadrul proiectului „Ambasadoare Junior pentru Schimbare Socială”, implementat de Platforma Națională a Femeilor din Moldova cu suportul financiar al Fondului Canadian pentru Inițiative Locale (CFLI) și Ambasadei Canadei în România, Bulgaria și Moldova.