Forum-ul anual “Încurajarea fetelor în utilizarea tehnologiilor IT”

Comunicat de presă

Sâmbătă, 18 iunie, la Comrat, s-a desfășurat Primul Forum anual ” Girls Go IT – încurajarea fetelor în utilizarea tehnologiilor IT” în cadrul Programului ”Girls Go IT” , implementat de organizația ”TEKEDU”Forumul a reunit participantele absolvente ale Programului ”Girls Go IT”, partenerii Programului precum și mentorii participantelor.

 Scopul Forum-ului  a fost de a sensibiliza publicul larg despre oportunitățile implicării femeilor în dezvoltarea socio-economică a comunității, precum și de a premia proiectele IT create și dezvoltate pe parcursul a 12 săptămîni de instruire de către participantele Programului Girls Go IT Bootcamp.

În cadrul acestui program, trainerii Platformei Naționale a Femeilor din Moldova și a Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii  au desfășurat sesiuni de instruire în domeniul Planificării afacerii.  

 

Discuțiile din cadrul forum-ului au vizat: discutarea rolului Girls Go IT în abilitarea economică a fetelor în domeniul TIC; oportunități în domeniul IT pentru fetele din Moldova; pitching/prezentare a produselor dezvoltate de către participantele programului Bootcamp, precum și premierea acestora pe diverse categorii.

Evenimentul a fost inițiat cu o scurtă prezentare a Programului ”Girls Go IT”, avantajele și  oportunitățile pe care acesta le oferă pentru fetele din Republica Moldova.  Tot aici au fost menționate avantajele  implicării  în dezvoltarea social-economică a  femeilor în egală măsură cu bărbații  pentru economia țării.

Forumul a continuat cu sesiunea de discuții despre importanța abilitării economice a femeilor. Managerul General la Endava, Kumail Jetha,  a menționat că în cadrul companiei pe care o gestionează inițial activau 75% bărbați și 15% femei însă, după realizarea unor proiecte de către fetele programatori,  a decis că le va oferi șanse egale   de a se implica în procesul de elaborare de programe care aparent pare un domeniu exclusiv dedicat bărbaților. În prezent, în cadrul companiei ”ENDAVA” ponderea femeilor constituie 70%, iar al bărbaților 30%.

Domnul Viorel Bostan, profesor al  Universității Tehnice din Moldova, a anunțat că în cadrul Universității Tehnice din Moldva va fi deschis un Centru de Excelență în domeniul IT ”Tekwill”

Tinerele, inițiate în cadrul Programului ”Girls Go IT Bootcamp”, au  fost premiate cu diplome de merit și cadouri din partea partenerilor conform următoarelor nominații:

 • Cel mai bun produs dezvoltat;
  • Cel mai bun design web;
  • Produsul cu cel mai mare impact social;
  • Produsul cu cea mai mare posibilitate de creștere;
  • Cea mai bună echipă;
  • Implicarea clubului GirlsGoIT în societate;
  • Cea mai bună echipă în colaborare;

 

_____________________________________________________________________________

Scopul programului ”Girls Go IT Bootcamp” este de a încuraja tinerele din Republica Moldova să-şi valorifice cunoştinţele în domeniul tehnologiilor moderne şi comunicaţiilor şi să-şi dezvolte aspiraţiile antreprenoriale şi de inovare. În cadrul acestui program Platforma Națională a Femeilor din Moldova a desfășurat cursurile de instruire pentru fetele din Chișinău, Strășeni, Călărași, Ungheni, s. Sălcuța r. Căușeni, Ștefan Vodă și Comrat