Liliana Starciuc, director SRL „Licoart-Prim” din oraşul Ungheni, şi-a obţinut locul în societate graţie unor reguli simple: „Trebuie să fii cinstit cu tine însuţi, să iubeşti ceea ce faci şi să iubeşti oamenii”.

Am întâlnit-o la locul său de muncă, într-un magazin spaţios, cu materiale de construcţie. Era în faţa computerului, într-un birou unde toate sunt puse la punct. Analiza ziua de muncă, situaţia financiară a companiei. „Ultimul timp au cam scăzut vânzările, probabil, din cauza că mulţi moldoveni nu mai au dreptul de a munci în Rusia, deci, şi veniturile au scăzut”, se dă cu părerea Liliana Starciuc. Şi-a împărtăşit lecţiile însuşite în viaţă. „Pentru orice succes înregistrat, te aşteaptă sacrificii. Dar asta e viaţa, cu bune, cu rele”, spune protagonista. S-a căsătorit la 18 ani: „Nici timp pentru studii nu am avut. Au venit apoi copiii. Construiam casa. Eram ocupaţi cu serviciul. Am obţinut însă diploma de licenţă în drept în anul 2007. Trebuia să fiu pregătită în acest domeniu. Să ştiu cum să răspund atunci când sunt pusă la zid. Eram timidă, neîndrăzneaţă, viaţa m-a călit mai târziu… Am absolvit cursurile de vânzător la combinatul didactic de producţie. Am lucrat la magazinul universal, apoi „m-au băgat” într-un magazin de la piaţă, în secţia materiale de construcţie”.
În anul 2005 îşi deschide propriul magazin. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când e la cârma propriei afaceri. Între timp încearcă să îşi lărgească spectrul de activitate, a construit un edificiu cu trei etaje, unde planifică să fie un centru comercial, administrat împreună cu familia sa.
După ce îmi arată mulţimea de diplome, obţinute pe parcursul anilor pe tărâmul profesional, îşi aminteşe cum a fost drumul parcurs: „Începutul întotdeauna e dificil, totul vine cu greu, deprinderile şi experienţa. Dar dacă omul face ceea ce-i place, atunci totul îi reuşeşte. Fiecare are predestinarea sa în viaţă şi trebuie s-o cauţi cu îndârjire. N-am visat niciodată la succes şi apreciere. Am lucrat pentru familie, ca să am copiii alături, să nu plece nicăieri, să simtă dragostea şi căldura mea de mamă. Cea mai mare fericire pentru mine e faptul că suntem toţi împreună”.
Apoi mă invită să îi păşesc pragul casei sale. Se află în imediata apropiere de locul de muncă. Să vedeţi minunatele bentiţe din flori artificiale, accesorii de care nu se desparte niciodată, au ocupat întreaga masă. „De la fiica mea, Tatiana, am învăţat meşteşugul. Şi e o ocupaţie care mă linişteşte”, zice Liliana. Găseşte timp pentru a scrie poezii. „De mult încerc să îi dedic mamei o poezie, dar nu îmi reuşeşte. Cred că nu a venit timpul”, spune directoarea SRL „Licoart-Prim”.

Icoane-din-mergele

Se detaşează de toate cele lumeşti atunci când creează icoane din mărgeluşe. Consideră că e o chemare a destinului său. A avut o întâmplare nefastă, care era să o coste viaţa. „S-a produs o schimbare în viaţa mea. Nu mai sunt eu, cea de odinioară. Am încercat să aflu de ce mi s-a dat şansa să trăiesc. M-am gândit că trebuie să mă schimb, să schimb şi lumea în jurul meu. Privesc acum viaţa ca un dar”, a mărturisit cu o sclipire în ochi femeia de afaceri. Acum are peste 30 de icoane.
Doamna Starciuc a demonstrat că în viaţă orice e posibil. E destul să vrei şi să mergi cu încredere spre împlinirea scopurilor. Acum ea doreşte să îşi încerce abilităţile în pictură. Probabil, îi va reuși și aceasta, pentru că tot la ce a visat s-a realizat.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanţat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia Programului.