Pe 17 noiembrie s-a desfășurat o întâlnire cu femeile antreprenoare din sudul țării. Evenimentul cu genericul “La o cească de ceai cu antreprenoarele”, organizat de Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM) a avut loc în orășelul Tvardița, raionul Taraclia, reunind la aceeași masă circa 40 de femei din regiunea de sud.

În debutul întâlnirii, Maria Pascova, consilier în cadrul consiliului orășenesc Tvardița și coordonator regional PNFM a subliniat importanța unor astfel de evenimente, care redau încredere și speranță femeilor din zonele rurale pentru a debuta în lumea afacerilor.

Iulia Costin, președintele Platformei Naționale a Femeilor din Moldova (PNFM), Secretar General de Stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a reiterat necesitatea asocierii reprezentantelor antreprenoriatului feminin pentru a-și promova interesele. “PNFM constituie o platformă de colaborare, care întrunește femei din diferite domenii și diferite vârste  de pe întreg teritoriul țării, cu scopul de a le încuraja să se realizeze pe plan profesional și personal”, a declarat președintele PNFM.

Totodată, Iulia Costin a dat asigurări că susținerea antreprenoriatului feminin rămâne o prioritate a statului și pe viitor vor fi dezvoltate  mai multe programe de suport antreprenorial pentru femei, iar propunerile antreprenorilor vor fi luate în calcul de Ministerul Economiei și Infrastructuri pentru perfecționarea climatului de afaceri și dezvoltarea economică a regiunilor. 

Participantele la întâlnire au fost informate despre oportunitățile  de inițiere și dezvoltare a afacerilor cu ajutorul programelor gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, precum și despre posibilitățile de stabilire a parteneriatelor de afaceri și accesarea piețelor externe prin intermediul rețelei Enterprise Europe Network (EEN). Oxana Paladiciuc, coordonator de programe din cadrul ODIMM a îndemnat antreprenoarele să fie active pentru a profita de posibilitățile oferite atât în plan intern cât și  de rețeua europeană care oferă servicii pentru susținerea internaționalizării, inovației și promovării relațiilor comercial-economice în cadrul comunității de afaceri.

Întâlnirea de la Tvardița a fost un bun prilej pentru a scoate în evidență reușitele și problemele cu care se confruntă antreprenorii din teritoriu în activitatea cotidiană.

Evenimentul La o ceașcă de ceai cu antreprenoarele” s-a încheiat cu prezentarea unei istorii de succes a întreprinderii vinicole Bulgari Winery, care este administrată de femeia de afaceri Tatiana Petcova.

Campania “La o cească de ceai cu femeile antreprenoare”, inițiată de PNFM, prevede întâlniri offline cu femeile de afaceri de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din raioanele din stânga Nistrului și UTA Găgăuzia.

PNFM este o organizație neguvernamentală care are drept scop de a contribui la sporirea rolului femeii în societate și în afaceri, abilitarea drepturilor și oportunităților, de a susține creșterea potențialului feminin în domeniul antreprenorial și managerial în Republica Moldova.