Femeile care au trecut prin experiența detenției sunt un grup vulnerabil, care necesită o atenție sporită pentru reablitare, reinserție în societate și evitarea repetării infracțiunilor.

În contextul proiectului de asistență „A DOUA ȘANSĂ PENTRU EA” implementat de PNFM, cu suportul financiar al Fondului Canadian pentru Inițiative Locale în Republica Moldova, a fost realizat „Profilul Femeilor deținute în Penitenciarul nr.7 – Rusca”. Un număr de 102 femei au fost chestionate (din totalul de 300), analiza evaluând contextul anterior detenției și pregătirea femeilor deținute pentru reintegrarea socio-economică, odată ispășită pedeapsa. Întrebările din chestionar au făcut referință la vârsta, tipul condamnării, termenul de detenție, ratele și cauzele recidivei, experiența de muncă și competențele existente, profilul educațional, nevoile și oportunitățile de dezvoltare, precum și alte criterii relevante.

Toate formele de detenție necesită a fi gestionate astfel încât să faciliteze reintegrarea în societate a persoanelor anterior private de libertate. Este necesară preocuparea constantă în vederea îmbunătățirii capacității persoanelor aflate în detenție de a face față în mod adecvat și eficient cerințelor și provocărilor din viața socială și economică, precum și asigurarea dezvoltării continue pe parcursul executării pedepsei penale cu privațiune de libertate.

Documentul va fi în continuare utilizat pentru facilitarea dezvoltării unui Program de Re-integrare Socio-Economică a Femeilor, afectate de experiența detenției.

Puteți accesa analiza integrală „Profilul Femeilor deținute în Penitenciarul nr.7 – Rusca” AICI.