Proiectul „CROSSNISTRU – Valorificarea resurselor antreprenoriale pentru descoperirea potențialului turistic” a fost încheiat în cadrul unei conferințe tematice, desfășurată în data 14 decembrie. Proiectul CROSSNISTRU a fost realizat de PNFM, în parteneriat cu Asociația Regională a Laboratoarelor Creative, Artă și Meșteșugărit din Tighina (Bender), susținut financiar în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii” (EU-CBM V), implementat de PNUD Moldova.

Evenimentul a întrunit circa 30 de reprezentanți ai societății civile, IMM-urilor și autorităților publice locale de pe ambele maluri ale râului Nistru, beneficiari și parteneri ai proiectului. În perioada implementării, realizatorii proiectului CROSSNISTRU au desfășurat o analiză comprehensivă și au colectat informații despre potențialul economic și turistic din regiunile aliniate pe cursul râului Nistru (16 raioane). De asemenea, au fost organizate ateliere on-line de cartografiere, un concurs on-line, dedicat tinerilor, pentru descoperirea destinațiilor turistice inedite. O altă activitate pentru antreprenorii de pe ambele maluri a fost desfășurarea programului de instruire „Escalatorul de Afaceri” în 4 module, cu scopul de a promova aplicarea inovațiilor digitale, tehnologice, sociale și ecologice în afacerile din domeniul turismului.

Despre importanța dezvoltării proiectelor comune între organizațiile de pe ambele maluri ale Nistrului în procesul de consolidare a încrederii, sectorul turismului fiind unul ce contribuie la reziliența comunităților rurale, conservarea patrimoniului de mediu și cultural-istoric, dar și cu potențial de sinergie economică incluzivă intersectorială, a reiterat Elena Cabac, ofițeră în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

În cadrul evenimentului a fost lansată și demonstrată aplicația mobilă #crossnistru, produsul digital de anvergură al proiectului, la care s-a lucrat în perioada Iulie – Decembrie 2022.

Soluția digitală unică pentru promovarea IMM-urilor înregistratea fost dezvoltată sub forma unui ghid virtual de călătorie cu funcționalitate GPS și elemente de joc interactiv, pentru a capta atenția utilizatorilor de toate vârstele. Aplicația va fi disponibilă în magazinele Android și iOS și va oferi acces la rute turistice inedite de-a lungul râului Nistru și misiuni interactive de joc de tip „quiz”. Video-ul de prezentare a aplicației poate fi urmărit aici – https://www.youtube.com/watch?v=6NUO3X6fb9A.

În încheiere, au fost semnate 5 Acorduri de Colaborare cu cele mai active asociații de promovare a turismului din dreapta și stânga Nistrului, inclusiv Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, Rețeaua Națională a Consiliilor Locale de Tineret din Moldova, Asociația Regională pentru Turism „Dnestr”, Societatea Istorico-Geografică din Podnestrovia, Agenția de Dezvoltare Economică, socială și culturală „Paragon”. Proiectul „CROSSNISTRU – Valorificarea resurselor antreprenoriale pentru descoperirea potențialului turistic” a fost implementat în perioada mai-decembrie 2022.