Visul dnei Tatiana Moraru din comuna Calfa, raionul Anenii Noi a devenit realitate la vârsta de 73 de ani. Crearea unui atelier de creație unde să realizeze diverse lucrări tradiționale și meșteșugărești a devenit posibilă grație utilajului donat de Platforma Națională a Femeilor din Moldova în parteneriat cu EFES Moldova. 

Această acțiune este realizată în cadrul Campaniei de RSC ”Prietenește pentru Femei”, componenta “Inspirație”, inițiate de EFES Moldova, prin care ne propunem să susținem femei pensionare de la țară care se dedică unei activități apropiate sufletului lor și demonstrează un potențial de micro-afacere. Aceste femei sunt un exemplu de inspirație pentru femeile din localitatea lor și o dovadă a faptului că inițiativa în afaceri nu este doar o prerogativă a tinerilor, iar pensionarele reprezintă un potențial pe care trebuie să ne învățăm să-l valorificăm, pentru a le asigura o viață confortabilă și demnă. Noi ca și companie, prin intermediul aceluiași program ”Prietenește pentru femei” susținem și tinerele în afaceri, oferindu-le granturi. Doar anul trecut am oferit zece granturi în sumă de peste 360 000 lei. Dar am considerat că re-integrarea pensionarelor în circuitul economic este, de asemenea, foarte importantă ”, a menționat  doamna Ludmila Andronic, Directoare Afaceri Corporative Efes Moldova. 

“Tatiana Moraru este o doamnă blândă și binevoitoare, care ne-a impresionat prin hărnicia și determinarea cu care a mers prin viață spre visul său, în ciuda greutăților. Povestea ei de viață ne-a marcat și ne-a inspirat să contribuim la realizarea visului ei. Astfel,  vrem să încurajăm femeile să nu uite de propriile vise, talente și abilități indiferent de vârstă. Să meargă spre realizarea acestora, ori doar așa se pot împlini pe sine și pot aduce valoarea întregii comunități”, a afirmat dna Iulia Costin, președintele Platformei Naționale a Femeilor din Moldova.   

Tatiana Moraru s-a născută într-o  familie de țărani, în satul Calfa și a muncit toată viața la fermă, în calitate de operator mulgătoare. A depus tot sufletul în munca ei, în copii și în gospodăria proprie. Dar, nu și-a  găsit liniștea sufletească pentru că nu a avut posibilitate să-și schimbe meseria în domeniul dorit. Și-a dedicat nopțile pentru a face ceea ce îi place: să coase, să împletească și să realizeze tot felul de lucrări manuale. 

„Sunt copleșită de emoții! Este o mare surpriză pentru mine. Mi-am dorit să am o mașină de cusut care să-mi ușureze munca, dar mereu nu ajung bani. Acum am să pot face lucrări mai complicate, iar cel mai important, îmi doresc să organizez cercuri de creație pentru copiii din sat”, a declarat Tatiana Moraru. 

O altă donație de produse alimentare a fost oferită de Efes Moldova și PNFM beneficiarilor Centrului de Plasament Temporar al Bătrânilor din comuna Calfa, raionul Anenii 

Noi. În această instituție sunt cazate în regim de plasament 10 persoane și 20 în regim de zi, ce beneficiază de îngrijire și asistență medicală, igienă personală, consiliere, spălătorie. 

“În cadrul Centrului, de asemenea, distribuim zilnic câte un prânz la domiciliu persoanelor defavorizate, vârstnice și invalide. Cheltuielile sunt acoperite parțial de Fondul de Susținere a populației, de aceea toți oamenii de bună credință din localitate se implică voluntar, oferind ajutor și susținere pentru această categorie de persoane”, ne-a spus doamna Ludmila Ciaglîc, primara comunei Calfa.