Youth Social Innovation Bootcamp s-a desfășurat în perioada 21 – 25 martie, 2023 și a adunat 40 de tineri din toate colțurile Moldovei și din Ucraina (refugiați pe teritoriul R. Moldova) pentru a beneficia deunprogram-accelerator unic, menit să dezvolte gândirea creativă, abilitățile de inovare socială și antreprenoriat. YSIB a fost conceput să creeze legături de prietenie între tinerii din cele două țări, să faciliteze integrarea refugiaților din Ucraina în țară, prin promovarea lucrului în echipă și dezvoltarea abilităților esențiale de inovare socială pentru a genera soluții unice pentru problemele comunității.

Beneficiile programului de instruire și impactul metodelor informale de educare a tinerilor au fost înalt apreciate de participanții la YSIB, astfel încât am decis să catalizăm entuziasmul acestora post-participare în scurte mesaje video.

La 22 de ani, Liza Diulger, participantă din Ucraina, obișnuia să încânte publicul cu talentul său actoricesc pe scenele teatrelor din Odesa. Având în vedere că oportunitățile de instruire nonformale pentru tinerii refugiați în Moldova sunt limitate, precum menționează Liza, YSIB a reprezentat o minunată ocazie să cunoască alți tineri de vârsta ei și să exploreze varietatea de beneficii ale antreprenoriatului și inovației sociale pentru societate.
Activismul și perseverența lui Vlad Andreev, participant din Republica Moldova în cadrul YSIB, a impresionat și molipsit cu energie pozitivă. Vlad este fotograf în cadrul Institutului Național de Meteorologie. Tânărul menționează că fotografia este mai mult decât o pasiune, este un stil de viață și visează să lanseze o afacere socială în acest domeniu, care va aduce valoare adăugată comunității sale.

Desfășurat în sânul naturii, în preajma albiei primitoare a râului Nistru, YSIB a avut un efect benefic și din punct de vedere al sănătății fizice și psihologice a participanților, care au vorbit despre importanța conexiunii cu natura în procesul de învățare. YSIB a generat prietenii, emoții, cunoștințe, solidaritate și, pentru unii, amprente pe viață.

În cadrul YSIB (21 – 25 martie, 2023), 40 de tineri din Moldova și Ucraina, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, au învățat prin metode interactive, joc și exercițiu despre ce înseamnă Inovația Socială și cum poate aceasta rezolva problemele din comunitate; cum se scrie un proiect cu scop social; ce valoare adăugată aduce IS în UE și ce putem învăța de la țările europene; ce este antreprenoriatul social și cum poți dezvolta un start-up de impact.